Zeman by měl 10. března oznámit, zda bude znovu kandidovat na prezidenta

Prezident Miloš Zeman pravděpodobně oznámí své rozhodnutí, zda bude příští rok obhajovat prezidentský mandát, na tiskové konferenci 10. března. „V tuto chvíli plánujeme zásadní tiskovou konferenci pana prezidenta na 10. března. Datum potvrdíme s dostatečným předstihem,“ uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Zeman byl do funkce zvolen na začátku roku 2013, pětileté období mu vyprší v březnu 2018.

Lidé z prezidentova okolí v uplynulých měsících vyjadřovali přesvědčení, že se Zeman rozhodne mandát obhájit. V poslední době ale média poukazovala na jeho zdravotní stav. Sám prezident označil nedávno svůj zdravotní stav za stabilizovaný. V září oslaví své 73. narozeniny.

Kandidaturu na prezidenta zatím oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Několik možných prezidentských kandidátů také představila iniciativa Kroměřížská výzva, která vznikla v květnu a zatím ji podepsalo přes 11 tisíc lidí. Jsou mezi nimi europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, diplomat Petr Kolář či bývalý velvyslanec ve Francii Pavel Fischer. 

Žádná z parlamentních politických stran zatím vlastního uchazeče o Pražský hrad neoznámila. Zeman přitom naplánoval tiskovou konferenci na den, kdy začíná sjezd sociální demokracie a volba prezidenta bude určitě rezonovat nejen v kuloárech. 

O funkci předsedy se tam bude znovu ucházet premiér Bohuslav Sobotka. Protikandidáta zatím nemá. Zeman stranu opustil v roce 2007 kvůli sporům s tehdejším předsedou Jiřím Paroubkem, v sociální demokracii se nyní vede diskuse, zda by se straně vyplatilo ho podpořit v případné cestě za znovuzvolením.

Obavy mají sociální demokraté z údajného sbližování Zemana s předsedou ANO Andrejem Babišem, jehož hnutí bude hlavním soupeřem ČSSD ve volbách.

Prezidentské volby se uskuteční na počátku roku 2018.