Letouny L-159 ve výprodeji - vezme si je Irák nebo Slovensko?

Praha - Ministerstvo obrany dnes vyhlásí veřejnou soutěž, ve které nabídne zájemcům nepotřebná letadla L-159. Snaží se tak zbavit dalších z celkem 47 letounů, které armáda nakoupila, ale nakonec nepoužívá. Léta se jich přitom Česko snažilo zbavit marně.

Osm letadel L-159 v jednomístné verzi čeká na nové majitele. Všechny nepotřebné stroje se ministerstvo pokouší udat od roku 2004, kdy zjistilo, že z původně 72 strojů objednaných od společnosti Aero Vodochody bude potřebovat jen třetinu. Nyní se ale šance na prodej zvyšují. „Podle předběžných indicií jsme si jisti, že zájemci budou,“ oznámil před dvěma týdny ministr obrany Alexandr Vondra.

Nedávno projevila o část letounů zájem taky irácká armáda. Převezme celkem 28 českých bitevníků, ovšem pouze nových. Dnes resort nabídne zakonzervované stroje, které udržuje a skladuje za miliony korun ročně. „Uskladnění čtyř těch letounů nás ročně stojí zhruba 2,5 milionu korun,“ uvedl Jan Pejšek. Podle informací různých médií by se mohla o letadla zajímat i slovenská armáda, případně některé letecké školy nebo soukromí zájemci.

Letouny L-159 ve výprodeji - vezme si je Irák nebo Slovensko ? (zdroj: ČT24)