Heger: Bez daňového balíčku přijde zdravotnictví o 4,5 miliardy

Praha - Pokud nebude schválen sporný daňový balíček, tak by české zdravotnictví v příštím roce kvůli zvýšení dolní sazby DPH a zachování stropů na zdravotní pojištění přišlo zhruba o 4,5 miliardy korun. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Nemocnice a další zdravotnická zařízení by podle něj postihl růst DPH u léků, zdravotnických prostředků i jídla.

Možné úspory vidí Heger ještě u poskytovatelů péče, neměli by však šetřit na materiálu a péči, ale léčit racionálněji, třeba zamezit zdvojení předepisování léků a opakovaným stejným vyšetřením. U zdravotních pojišťoven už ministr mnoho rezerv nevidí - pokud by šetřily, úspory by dopadly na lékaře. Podle Hegera ale pojišťovny platí poskytovatelům péče často nad rámec úhradové vyhlášky. Bude proto požadovat, aby se příští rok příjmy pojišťoven rovnaly výdajům.

O změny ve vládním daňovém balíčku se pře skupina revoltujících poslanců ODS s vedením strany, nelíbí se jim hlavně plánované zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o procentní bod na 15 a 21 procent. Na kompromisní návrh premiéra Petra Nečase (ODS) zvýšit spodní sazbu DPH na 15 procent na rok a pak se vrátit k nynějším sazbám poslanci nepřistoupili, sazby DPH by se tak podle dříve schválené legislativy mohly v příštím roce sjednotit na 17,5 procentech. Při neschválení balíčku by zároveň zůstaly zachovány stropy na zdravotní pojištění, plynulo by tak na něj méně peněz, než se předpokládalo.

Podle ministra už že vláda ve středu nebude znovu zabývat situací ve zdravotním pojištění, kde chce ministr zdravotnictví provést úpravy, aby se pojišťovny nepropadaly do ztráty. Heger se prý domluvil s premiérem Petrem Nečasem, že návrh možných změn v systému zdravotních pojišťoven kabinet projedná až příště.