Počet dětí zneužívaných přes internet roste, prevence je nutná

Praha - Případů kyberkriminality v Česku narůstá. První trest za mravnostní zločiny na českém internetu dostal muž z Příbora, který se vydával za dvanáctiletou dívku a vylákal z nezletilých dívek fotky jejich nahých těl. Prevence by přitom měla začít už v rodině formou diskuse o bezpečné komunikaci, podílet by se na ní měla také škola. Na problematiku zneužívání dětí v moderní době sociálních sítí se zaměřil i projekt Seznam se bezpečně.

Celkem deset dívek z Novojičínska uvěřilo a poslalo svoje intimní fotky své nové kamarádce. Za falešnou identitou se ale skrýval čtyřicetiletý muž. „Samozřejmě vinen jsem, přiznal jsem se policii. Stydím se sám za sebe,“ prohlásil odsouzený. Celkem muž nashromáždil 250 fotografií. Posílaly mu je dívky ve věku od 12 do 14 let. On je pak sdílel s dalšími pedofily. Vězení se vyhnul hlavně díky tomu, že se s dívkami nechtěl scházet, vystačil si s jejich fotografiemi.

Kriminalisty překvapilo, jak odvážné snímky dívky z vlastní iniciativy nafotily. „Díky sociálním sítím může nastat situace, že začnou řešit sexualitu s někým, o němž vůbec nevědí, kdo to ve skutečnosti je,“ řekla klinická psycholožka Ludmila Mrkvicová.

Kyberkriminalita
Zdroj: ČT24

O tom, jaké citlivé informace chránit a kde hledat kamarády, se většinou děti nedozvědí ani od svých učitelů. Školy totiž nemají jednotný postup, jak kyberzločinům čelit. Některé tak pro jistotu třeba přístup na sociální sítě dětem úplně znemožnily.

Martin Kožíšek, specialista na internetovou bezpečnost:

„Vždycky říkáme: když s někým komunikujete, chtějte ho vidět, chtějte ho slyšet anebo si nechte poslat konkrétní fotku třeba s cedulkou, s nějakým jménem, datem, aby bylo jasné, že na druhé straně je opravdu ten, za koho se vydává.“

Trestným činům mohou zabránit také rodiče. Doporučuje se ale diskuse, ne zákazy webových stránek. „V první řadě by se dětem měly ukázat bezpečné stránky, bezpečná komunikace, a ty děti by si měly být vědomy toho, že když s někým komunikují, tak by si měly ověřit, kdo na té druhé straně je,“ poznamenal Martin Kožíšek.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Případů jsou přitom ročně tisíce. Policie má ale jen omezené možnosti, jak zasáhnout. V případě, že narazí na síti na pedofila, zákon jim neumožňuje vzít na sebe falešnou identitu. „Pachatelé hledají způsob, jak se dostat k dalším zdrojům příjmů nebo získávat informace, takže se z reálného prostředí přesouvají do té sítě internet,“ konstatoval vedoucí Odboru informační kriminality PČR Karel Kuchařík.

Kyberkriminalita skončila v Kanadě smrtí mladé dívky

Příběh s tragickým koncem se odehrál nedávno také v Kanadě. Patnáctiletá Amanda používala v sedmé třídě webovou kameru, aby potkala nové lidi a povídala si s nimi. Jeden z těch, které na internetu potkala, jí ale obrátil život naruby. Muž ji požádal o fotku poprsí a ona mu vyhověla. O rok později jí přišla zpráva, že „buď bude sex, nebo se intimní fotka stane veřejnou“. Dívka si posléze vzala život.