Kauza Metyl: Policie prověřuje i starší kauzy s nelegálním lihem

Praha – Metanolová kauza zaměstnává už několik týdnů policii po celé republice. Vyšetřování probíhá téměř v přímém přenosu a řada informací uniká na veřejnost, což policii práci komplikuje. Šéf týmu Václav Kučera ale zároveň v Otázkách Václava Moravce řekl, že policie jde při vyšetřování i hodně do minulosti. Bude se tak zřejmě zabývat i staršími kauzami, kde šlo o obchody s nelegálním lihem.

Policie už v metanolové kauze obvinila několik lidí. Robert Sedlařík - jednatel společnosti Verdana, kde našli vyšetřovatelé tisíce láhví s toxickým metanolem, jí ale stále uniká. „To, že se nám ho nepodařilo zadržet a vyslechnout, je dost zásadní věc. Zásadní komplikace to ale nebude, protože máme i další důkazy,“ řekl v Otázkách šéf policejního týmu Metyl Václav Kučera. Připustil ale, že Sedlařík je v celé kauze „poměrně významná osoba“.

Šéf policejního týmu věří, že se nakonec podaří shromáždit dostatek důkazů, aby celý případ skončil žalobou, potažmo odsouzením: „Přiznávám ale, že to není jednoduchá věc.“ Policie podle něj zároveň požádá vládu o navýšení prostředků na vyšetřování případu. „Vláda nám ukládá, abychom tým postavili tak, aby fungoval na celé lihové mafii. To je velmi zásadní úkol, na který budeme určitě požadovat prostředky, které budou nemalé.“ Náměstek ministra spravedlnosti František Korbel potvrdil, že policie je v tomto ohledu poddimenzovaná a navýšení prostředků je tak na místě.

Policistům ale vyšetřování komplikuje to, že vše probíhá téměř v přímém přenosu. Z počátku seznamovala policie veřejnost s výskytem alkoholu úmyslně, protože hrozily další otravy. „Vyšetřování už je ale neveřejné a tlak médií na kauzu je poměrně velký,“ podotkl Kučera. Kriminalisté se proto se státním zástupcem domluvili, že veškeré informace už budou zveřejňovány jen po dohodě s vedením týmu Metyl.  

Trestní právo ministerstvo měnit nechce, Němcovou to překvapilo

V metanolové kauze byl obviněn i jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. Česká televize ale tento týden z několika zdrojů zjistila, že za touto likérkou údajně stojí Radek Březina, v minulosti podezřelý z nelegálních obchodů s lihem a obviněný za únos. Podle dřívějšího zjištění Reportérů ČT je Březina i neoficiální hlavou společnosti Moravia Chem, kde pracoval i Tomáš Křepela - jeden ze dvou hlavních obviněných v metanolové kauze. „Podobností a souvislostí s touto kauzou je hodně, je hodně poznatků, které jdou do minulosti. Pochopitelně se jimi zabýváme, konkrétní firmy ani jména ale říkat nebudu,“ prohlásil Kučera.    

Podle soudce Petra France, který soudil například Berdychův gang, jde u daňových deliktů o velmi sofistikovanou trestnou činnost. Její pachatelé jsou dobře odborně i právně vybavení. „Samozřejmě s takovými lidmi je poměrně obtížné soupeřit. Vyžaduje to speciální práci policie i státních zástupců a nepochybně i soudců,“ řekl v Otázkách. Někteří žalobci a policisté proto v souvislosti s kauzou volají po mnohem přísnějších trestech. Ministerstvo spravedlnosti ale trestní právo měnit nechce. „Není to třeba, umožňuje dostatečný postih,“ domnívá se náměstek Korbel. Předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) ale jeho slova udivila: „Je to pro mě překvapení, v negativním slova smyslu.“