Sobotka: Budeme usilovat o předčasné volby

Praha – Sociální demokraté se s počtem 46 senátorů stali historicky nejsilnější senátní stranou. Kandidáti ČSSD uspěli ve 13 obvodech. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je to jasný vzkaz Nečasově vládě, že by měla skončit: „Budeme usilovat o to, aby se co nejdříve uskutečnily předčasné volby do Poslanecké sněmovny.“ Jedním z prvních kroků nového složení Senátu bude podle Sobotky návrh na omezení sKaret.

Volby podle sociálních demokratů ukázaly, jak důležitá je volební účast. Předseda Senátu Milan Štěch poděkoval všem voličům, kteří ČSSD podpořili: „Bylo zvoleno 13 velmi kvalitních kandidátů, kteří mají za sebou životní i profesní zkušenosti. Budeme usilovat i o to, aby na tom náš stát byl lépe a lidé to pocítili na své životní úrovni.“

Bohuslav Sobotka: „Já jsem rád, že výsledek posílí tlak na Nečasovu vládu. Budeme usilovat o to, aby se co nejdříve uskutečnily předčasné volby do Poslanecké sněmovny.“

Sociální demokracii se podle Sobotky podařilo splnit svůj hlavní volební cíl, kterým bylo udržení nadpoloviční většiny v Senátu. „To je velmi důležité pro to, abychom mohli korigovat záměry vládní politiky v legislativní oblasti a napravovat chyby ve vládních návrzích,“ uvedl předseda strany.

ČSSD tak bude moci využít oslabení koalice, která obtížně hledá nadpoloviční většinu 101 poslanců ve sněmovně - proto může vládu ohrozit jakékoliv veto výrazně levicového Senátu. Jedním z prvních kroků, které chce dominující senátní strana prosadit, je omezení sKaret. „Naším cílem je, abychom vypustili všechny funkce sKarty kromě výplat dávek v hmotné nouzi, tedy zredukovali okruh osob, kterých se sKarta bude týkat. Úplné zrušení nenavrhujeme. Neznáme přesně smlouvy, které byly podepsány mezi firmami a vládou,“ řekl lídr ČSSD.

Za své senátory bude ČSSD ročně dostávat 41 milionů, polepší si o šest

Vztah své strany s komunisty Sobotka označil za věc vnitřní debaty v ČSSD. „Osobně nevidím důvod pro nějaké dramatické přehodnocování způsobu komunikace a programové debaty, kterou v tuto chvíli vedeme,“ podotkl. Pro sociální demokracii je podle Sobotky důležité najít v obcích i krajích a v budoucnu ve Sněmovně co nejširší podporu. „Ale bude to vždy prosazování programu ČSSD, nikoliv programu komunistické strany,“ dodal. Ocenil ale, že kandidáti ČSSD ve druhém kole voleb porazili soupeře z KSČM. Znamená to podle něj, že voliči dali přednost demokratické levici.