Středočeská ČSSD chce jednat o podpoře jednobarevné menšinové vlády

Praha - Vedení středočeské ČSSD oficiálně nominovalo příbramského starostu a svého volebního lídra Josefa Řiháka na hejtmana. Potvrdilo také, že bude usilovat o podporu jednobarevné menšinové vlády. Povolební jednání začnou v sobotu odpoledne, kdy je plánována schůzka s komunisty. Se zástupci ODS, TOP 09 a Starostů se pak čtyřčlenný vyjednávací tým sejde příští týden.

Komunisté ale dopředu avizovali, že budou trvat na postech v radě, a představitelé ODS s TOP 09 a Starostů se smiřují s opoziční rolí. Pokud by ČSSD podporu pro jednobarevnou krajskou vládu nevyjednala, musela by vymyslet jiné řešení. Ve víkendových volbách získali sociální demokraté ve středních Čechách 20 mandátů, komunisté 19, ODS 16 a TOP 09 deset křesel. 

Na Zlínsku budou společně vyjednávat ČSSD a SPOZ 

Ve Zlínském kraji budou společně vyjednávat vítězní sociální demokraté a SPOZ. Oznámili to hejtman a předseda klubu zastupitelů ČSSD Stanislav Mišák a předseda SPOZ Vratislav Mynář s tím, že jednání budou pokračovat příští týden. ČSSD podle Mišáka dává přednost tříčlenné koalici, a to buď s lidovci, nebo komunisty.

ČSSD zahájila oficiální jednání se všemi úspěšnými subjekty v pondělí, klub socialistů je vyhodnotil a dohodl se se Zemanovci. „Programová shoda je natolik významná, že si spolu sedneme za jeden stůl,“ podotkl Mynář. Lídr Zemanovců Lubomír Nečas již dříve řekl, že jako dalšího nejvhodnějšího partnera vidí KDU-ČSL, která skončila ve volbách druhá a obsadí v zastupitelstvu deset křesel ze 45. 

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Co se týká komunistů, kteří na třetím místě získali devět míst, Nečas by preferoval spíš jejich tichou podporu. Lídr komunistů Ivan Mařák však řekl, že strana buď vstoupí do koalice, nebo zůstane v opozici. Do koalice s ČSSD a se Zemanovci by mohli vstoupit i Starostové a nezávislí (STAN) a TOP 09, kteří ve volbách skončili na čtvrtém místě a mají pět mandátů. Lídr Petr Gazdík po jednání s ČSSD naznačil, že „strany jsou schopny najít programový průnik a že i personálně a lidsky by koalice mohla fungovat“. 

Rozložení mandátů ve Zlínském kraji
Zdroj: ČT24

Překážkou uzavření této velké koalice se ovšem jeví být lidovecký lídr Jiří Čunek. Ten před volbami ostře kritizoval ČSSD a ODS, byť s nimi lidovci byli dvě poslední období na krajském úřadě v koalici, na což Mišák po volbách reagoval, že s Čunkem v radě nebude. Nevyloučil ale, že by ČSSD s lidovci koalici uzavřela, ale podobně jako ve Vsetíně, kde Čunek získal nejvíce preferenčních hlasů, by lídr lidovců funkci ve vedení kraje nezískal. 

Podle Čunka však povolební schůzka hrany obrousila, hejtman prý jeho vysvětlení přijal a obě strany vyjádřily připravenost ke spolupráci. „Řekl mi, že jeho slova nebyla namířena na mě, že jsem si to špatně vyložil. Odpověděl jsem, že jsem si to vyložil jako veřejnost a že pokud to tak tedy nebylo, měl by to veřejnosti sdělit. Řekl mi, že to udělá,“ uvedl Mišák.

Karlovarská Alternativa vyzývá strany, aby nejednaly s komunisty

V Karlovarském kraji vyzvala Alternativa ostatní strany, které v krajských volbách získaly mandát, aby nejednaly s komunisty. Ve svém prohlášení je označila za extremisty, kteří jsou nebezpeční pro rozvoj kraje. Lídr vítězných komunistů a kandidát na hejtmana Jaroslav Borka v reakci uvedl, že nehodlá s Alternativou vést slovní přestřelku. Odmítl ovšem, že by KSČM byla extremistickou stranou, toto tvrzení považuje za přehánění a hysterickou reakci Alternativy na výsledek voleb. 

Lídr Alternativy Jiří Kotek nepřímo potvrdil, že výzva hnutí cílí především na ČSSD, která s komunisty vládla po uplynulé čtyři roky a nyní KSČM považuje za klíčového partnera pro jednání o sestavení nové koalice. Pokud by se ČSSD dohodla třeba s ODS a Hnutím za harmonický rozvoj obcí a měst, už by k nadpoloviční většině v zastupitelstvu komunisty nepotřebovala. Lídr sociálních demokratů, hejtman Josef Novotný uvedl, že výzvu Alternativy nečetl. Podotkl, že nevidí důvod, proč by ČSSD s komunisty o koalici nejednala. 

Rozložení mandátů v Karlovarském kraji
Zdroj: ČT24

Vůbec poprvé se dnes sešli nově zvolení zastupitelé na Vysočině. Vítězná ČSSD si zve postupně všechny strany, které se dostaly do zastupitelstva, a řeší programové otázky. Sociální demokraté získali 17 mandátů, a můžou tak jako doposud vládnout za tiché podpory KSČM, která od voličů získala 11 křesel, nebo v koalici s lidovci za případného doplnění na trojkoalici se sdružením Pro Vysočinu. Tato uskupení disponují sedmi, respektive třemi mandáty. Ve hře je i otevřená koalice s KSČM s pohodlnou většinou 28 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu.

V Liberci posun nenastal, ODS na jednání nepřišla

Žádný výraznější posun nepřineslo ani dnešní vyjednávání o budoucí podobě krajské koalice v Libereckém kraji. Na jednání totiž přišli jen zástupci Starostů pro Liberecký kraj a Změny pro Liberecký kraj, ODS se omluvila. „U ODS musí dojít k vyjasnění, kdo má za ně jednat,“ uvedl lídr starostů Martin Půta. Podle předsedy krajského zastupitelského klubu ODS a jabloneckého primátora Petra Beitla rozhodne o dalším postupu ve vyjednávání až páteční zasedání regionální rady. Podle informací od členů ODS ve straně panuje rozkol mezi nově zvolenými členy krajského zastupitelstva a vlivnými členy strany spojenými s kontroverzními zakázkami.

Povolební vyjednávání sice zatím neskončilo nikde, v některých krajích už je ale více méně jasné jméno příštího hejtmana: 

  •  v Jihomoravském kraji by měl post obhájit sociální demokrat Michal Hašek
  • KSČM by měla získat prvního hejtmana v historii, do čela Ústeckého kraje zřejmě usedne Oldřich Bubeníček
  • Ve Středočeském kraji má velkou šanci na zvolení lídr ČSSD Josef Řihák
  • Plzeňském kraji zřejmě nadále povládne Milan Chovanec (ČSSD), který má nejsilnější pozici pro vyjednání podpory. 
  • Olomouckém kraji se hejtmanem s velkou pravděpodobností stane Jiří Rozbořil (ČSSD).