Zakončit šťastnou sedmičkou. Česko vítá rok 2017

Česká republika slaví konec starého a začátek nového roku. Jako tradičně je silvestr spojen se mší na Hostýně, česko-slovenským setkáním v Karpatech a především s bujarými oslavami na horách a v městských ulicích.

PRAHA: Silvestrovské oslavy se v metropoli tradičně soustřeďují především na Staroměstské a Václavské náměstí a policisté na poslední noc roku každoročně posilují svou přítomnost v ulicích. Letošní rok není výjimkou, neboť v zemi od jarních teroristických útoků na bruselském letišti platí první stupeň ohrožení terorismem a policie zesílila ochranu měkkých cílů o muže s dlouhými zbraněmi také po adventním útoku v Berlíně.

Občané mohou v ulicích metropole – zejména na důležitých místech, kde dochází k vysoké koncentraci osob – potkávat policisty s dlouhými střelnými zbraněmi. Co se týká speciální pořádkové jednotky, byly sem koncentrovány i posily z Brna.
Andrea Zoulová
mluvčí pražské policie

Na bezpečnost Prahy při silvestrovských oslavách tak dohlížejí stovky policistů, kteří se zaměřují především na trhy, místa oslav s větším počtem lidí, městskou hromadnou dopravu a letiště, v ulicích jsou pyrotechnici se psy a na Vltavě hlídky ve člunech.

Na Václavském náměstí funguje speciální stanoviště hasičů pro likvidaci případných požárů po zábavní pyrotechnice, od odpoledne zde stojí i speciální záchranářský kamion Golem. Další mobilní stanoviště záchranářů se nacházejí na Můstku a Staroměstském náměstí.

Bezpečnost oslav si stejně jako loni vyžádala také uzavření obou náměstí pro automobilovou dopravu, dopravní omezení platí i pro okolní příjezdové ulice, Smetanovo nábřeží a Křižovnickou. Posílená je naopak MHD, metro je v provozu až do půl třetí do rána.

Oslavy vítání nového roku budou v Praze pokračovat i v neděli, kdy se v 18. hodin z letenské pláně odpálí tradiční novoroční ohňostroj, tentokrát s názvem „Praha dynamická – jeden den Matky měst“. 

Silvestr v krajích: Setkání recesistů i půlnoční mše

BRNO: Pokud lidi slavící příchod nového roku v Praze přitahuje Václavské náměstí, v Brně každoročně míří tisícovky občanů a návštěvníků na náměstí Svobody – a totéž platí i v letošním roce. Pracovníci městských technických služeb už také v obavě před příliš bujarými oslavami zabezpečili zdejší pamětihodnosti – morový sloup obehnali plotem a černý časostroj (orloj) chrání před poškozením černý vak.

Bezpečnost v ulicích zajišťují posílené hlídky městských strážníků i policistů v uniformách a civilu. Připravení jsou i hasiči, kteří počítají s výjezdy kvůli ohňům po zábavní pyrotechnice.

OSTRAVA: Na silvestrovskou noc se připravila i ostravská Stodolní ulice, spíš než místní návštěvníky ale bude hostit ty přespolní. Mezi Ostravany fenomén Stodolní už pohasl, a významnou část klientely o silvestrovské noci proto tvoří návštěvníci ze Slovenska a Polska, případně jiných částí České republiky, zejména Prahy a Brna. Pět nejpopulárnějších barů z padesátky zdejších podniků nicméně hlásilo plnou obsazenost už před sedmou hodinou večer.

Přestože nevázané veselí na přelomu roků znali už staří Římané, současné bujaré silvestrovské oslavy představují relativně mladou záležitost. Popularitu si získaly teprve na konci 19. století, kdy zeslábl církevní vliv na rytmus roku, a podle historičky Valburgy Vavřinové silvestrovské večírky s tradicí ohňostroje i přípitku přineslo až vítání nového století – a roku 1900.

Oslava
Zdroj: ČT24/ČTK

ČERVENÝ KOSTELEC: V Červeném Kostelci na Náchodsku přivítali nový rok už dopoledne, a to sedmnáctým ročníkem recesistické akce „Sjezd na čemkoliv“. Desítky účastníků v kostýmech se na netradičně pojatých saních a bobech spustili ze zdejšího kopce. 

PŘEROV: V plavkách i maškarních kostýmech naskákaly do ledové Bečvy nedaleko centra Přerova tři desítky otužilců. Během své tradiční recesistické show se s koncem letošního roku loučili před zraky Přerovanů, kteří jejich dovádění sledovali z okolních břehů a mostů. Memorial Františka Venclovského, prvního českého přemožitele kanálu La Manche, se letos konal už po sedmačtyřicáté.

KVILDA: V poledne oslavili nový rok také obyvatelé a návštěvníci přechodu Bučina u šumavské Kvildy. Lidé z české i bavorské strany si na společné hranici pojedenácté připili na šťastný nový rok. Specifickou oslavu pak nabízí i samotná Kvilda, respektive zdejší cukrárna, která je netradičně otevřená až do dvou hodin do rána. „Hosté mohou dorazit na kávičku, na kremrole, na něco sladkého. Přijít si zahrát na piano. Užít si pohodu bez stresů,“ říká její majitelka Alena Chrtová.

Reportáž: Šumavský Silvestr nabízí běh s pochodněmi i mši při svíčkách (zdroj: ČT24)

VELKÁ JAVOŘINA: Odpoledne oslavily tisíce Čechů a Slováků příchod nového roku u pomezní mohyly na hraniční hoře Velká Javořina v Bílých Karpatech. Společně si připili slováckou, valašskou i slovenskou slivovicí, zazněla československá hymna a vzplála vatra vzájemného přátelství. Tradiční setkání proběhlo poprvé v čase dělení Československa před třiadvaceti (resp. čtyřiadvaceti) lety, kdy jeho účastníci demonstrovali i svůj smutek a vzdor z rozpadu společného státu. 

BLANÍK: Stovky obyvatel Středočeského kraje i Prahy se v poslední den roku pustili do tradičního výstupu na bájnou horu Blaník, mezi účastníky výšlapu – zejména z řad místních – se našli i tací, kteří silvestrovskou procházku absolvovali už po čtyřicáté, letos jim navíc přálo počasí a dobrá viditelnost. Vyšší návštěvnost čekají na Blaníku i na Nový rok, kdy se pochod opakuje, a hora se spícími rytíři není v této tradici osamocená. Prvního ledna se mohou zájemci vydat i na Ještěd, Kozákov nebo haldu Ema s výhledem na Ostravu.

Reportáž: Mezi rytíře. Silvestrovský výstup na Blaník (zdroj: ČT24)

SV. HOSTÝN: Příchod nového roku bez hluku a přípitků nabízí bazilika Nanebevzetí Panny Marie na Svatém Hostýně. Nejnavštěvovanější poutní místo v zemi jako tradičně hostí novoroční půlnoční mši, která začíná v první vteřině roku 2017, bohoslužbu jako tradičně slouží olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

ANNÍN: Duchovní vstup do roku 2017 připravil také kostel svatého Mořice na kopci Mouřenec nedaleko šumavského Annína. Nový rok uvítá bití zvonu, který pochází z roku 1329, a poté, co ztichnou okolní ohňostroje a petarty, započne mše sloužená jenom při svíčkách.

Silvestr bez oslav: Elektrárna Temelín i dopravní podniky

Příchod nového roku ovšem nikdy nejsou jen oslavy; na mnoha místech v Česku lidé stráví půlnoc prací. Kromě hasičů, policistů a lékařů nebudou mít volno ani řidiči, pracovníci ve výrobních halách nebo v elektrárnách.

TEMELÍN: Prakticky bez oslav probíhá oslava nového roku v jihočeské jaderné elektrárně. Na zdejším velíně budou provoz jaderného bloku i o půlnoci sledovat čtyři zaměstnanci, a minimálně dva z nich vždy musí zůstat na svém místě; přát si tak mohou jen postupně a s časovými rozestupy. Protože v celé elektrárně platí bezpodmínečná prohibice (pokud by byl pracovník přistižen s alkoholem, čekal by ho doživotní zákaz vstupu do areálu), přiťuknout si mohou leda vodou nebo čajem.

Reportáž: V Temelíně si na nový rok připijí leda vodou (zdroj: ČT24)

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Zatímco náměstí Přemysla Otakara II. i přilehlé ulice zažívají tradiční bujaré oslavy, zaměstnanci městského dopravního podniku si vítaní nového roku musí odpustit. Na dispečinku městské hromadné dopravy provoz sledují dva lidé, v terénu mají hned několik řidičů. Dopravní podnik se ve městě navíc stará i o parkovací systém a pouliční lampy. „Tyto služby jsou zajišťovány nonstop, a proto musí být na svých pracovištích i během Silvestra několik desítek lidí,“ doplnil mluvčí dopravního podniku Viktor Lavička.