Soud nařídil revizní posudek příčetnosti hromadného vraha Dahlgrena

Odvolací Vrchní soud v Olomouci nařídil revizní psychiatrický posudek na příčetnost Kevina Dahlgrena, kterému letos uložil brněnský soud doživotí za vraždu jeho čtyř příbuzných v Brně. Uvedla to MF Dnes. Podle předchozích posudků netrpěl Dahlgren v době činu žádnou závažnou duševní poruchou, a tudíž byl zodpovědný za své jednání. Proto dostal doživotí. Nový posudek by však mohl trest zvrátit a Američan by mohl v krajním případě při uznání nepříčetnosti skončit v psychiatrické léčebně místo zabezpečovací detence.

Už brněnský soud se zabýval tím, zda byl Dahlgren v době vražd příčetný, či nikoliv. Jeho advokát Richard Špíšek poukazoval na to, že je jeho klient psychicky nemocný, což tvrdili i lékaři ve Spojených státech po jeho zadržení. Navrhoval proto už Krajskému soudu v Brně revizní posudek. Ten ho ale odmítl a poslal Američana za mříže na doživotí.

Rozsudek se opírá o posudky psychiatričky Mileny Zimulové a psycholožky Beaty Nour Mohamadiaové, podle kterých v době činu netrpěl Dahlgren závažnou duševní poruchou ani psychózou. Podle nich má poruchu osobnosti, která však neznamená, že by se v době tragédie nemohl ovládat. „Vrchní soud nám vyhověl v tom, co jsme požadovali. Chtěli jsme vypracovat revizní psychiatrický posudek,“ řekl pro MF Dnes Richard Špíšek.

Muž, žena a dva synové

Nový posudek vypracuje primář ochranné léčby Psychiatrické léčebny v Bohnicích Jiří Švarc, který na to má čas do 31. března. Dahlgren podle rozsudku v květnu roku 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích čtyři členy rodiny, u které dočasně bydlel. O život přišel muž, žena a jejich dva synové, z toho jeden byl nezletilý.

Podle obžaloby nejprve napadl tři z nich, tetě zasadil sedmnáct bodných a sečných ran pravděpodobně kuchyňským nožem, jejímu manželovi dvacet devět ran, synovi dalších sedmnáct. Jako posledního zřejmě usmrtil druhého syna, kterého napadl kamenem a poté nožem. Některé z obětí se pokusil zapálit. Dahlgren se k činu nikdy nepřiznal.

Spojené státy americké ho vydaly do Česka v roce 2015. Byl to první případ, kdy USA vyhověly Česku o vydání svého občana.