Sobotka: Voliči dali jasný signál, že reformy nechtějí

Praha - Voliči dali v krajských a senátních volbách jasný signál, že nesouhlasí s reformami, které prosazuje ODS a TOP 09. Na tiskové konferenci to uvedl předseda vítězné sociální demokracie Bohuslav Sobotka, který obě vládní strany zároveň vyzval k dohodě na předčasných volbách. ČSSD bude podle něj v krajích usilovat o sestavení programově soudržných koalic s KSČM nebo s lidovci, spolupráci s ODS vedení ČSSD svým krajským představitelům nedoporučuje. Rokování nad koalicemi by mělo začít do týdne.

„Kromě posílení KSČM je zřetelné oslabení ODS a TOP 09, a to je pro sociální demokracii klíčové. Naštěstí republika není modro-fialová. Chtěl bych poděkovat všem občanům a občankám, kteří přišli k volbám. Za to, že se nenechali znechutit, že se nenechali odradit. A chtěl bych poděkovat všem, kteří podpořili kandidáty ČSSD,“ uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

„My jsme již před volbami jasně řekli, kdo jsou naši potenciální partneři. Na jedné straně je to komunistická strana, na druhé je to KDU-ČSL. Lidé nyní rozhodli o tom, kdo bude zastoupen ve vedení krajů. Bohumínské usnesení se netýká spolupráce na krajské úrovni,“ uvedl Sobotka.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Čísla naznačují, že voliči pochopili výzvu ČSSD, se kterou jsme se na ně obrátili a že jasně vyjádřili svůj nesouhlas s reformami, které prosazuje ODS a TOP 09. Je evidentní, že strany, které v uplynulých dvou letech prosazovaly nespravedlivé a chybné reformy, končí aspoň předběžně v táboře poražených. To je důležitý signál, který občané vyslali.“

Jediným úspěšným krajským lídrem v modrých barvách je Jiří Pospíšil, kterého premiér Petr Nečas nechtěl na ministerstvu spravedlnosti. Sobotka ovšem uvedl, že jeho strana nebude vytvářet velké koalice a s ODS spolupracovat v žádném případě nebude. Její celostátní vedení potom vyzval přímo k dohodě na předčasných volbách, které by podle ČSSD měly proběhnout na jaře.

„Rád bych vyzval Petra Nečase a vedení TOP 09, aby přijali nabídku sociální demokracie na rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb na jaro příštího roku,“ zdůraznil Sobotka. „Byla by chyba, aby se Česká republika stala obětí chybné vládní politiky a permanentní paralýzy vládní koalice.“

Sobotka: Stop privatizaci, chceme kvalitu

Strana chce v krajích zachovat svůj program. „Chceme udržet současnou kvalitu a rozsah služeb na úrovni krajů. Chceme zabránit privatizaci nemocnic, sociálních služeb, chceme udržet kvalitu krajského školství a rozsah dopravní obslužnosti. Budeme vytvářet koalice, které budou programově blízké programu sociální demokracie,“ uvedl. 

Podle Sobotky ale zatím není nic rozhodnuto. Vyzval proto všechny občany, aby přišli volit i v druhém kole, které proběhne příští týden. Právě senátní volby představují také nepsané hranice pro jednání o krajských koalicích. „Jednání na úrovni jednotlivých krajů o vládních koalicích se rozběhla. Nepředpokládám, že budou ukončena dříve než po 2. kole senátních voleb,“ řekl šéf ČSSD.

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD):

„Na Jižní Moravě utrpěla pravice doslova a do písmene Waterloo, nijak jinak se 9 procent pro ODS a 5 procent pro TOP 09 popsat nedá. Jasně to dokazuje, že voliči si na jižní Moravě nepřejí pravicovou koalici, nepřejí si, aby se pravicové strany podílely na jižní Moravě se svými nápady, které prezentovaly před volbami, jako je rušení nemocnic, omezování zdravotní péče, rušení dotací pro obce a neziskové organizace. Chtěl bych vyzvat Petra Nečase, aby na základě výsledků těchto voleb podal demisi. Je evidentní, že lidé už jeho vládě nevěří.“

Vedení sociální demokracie se také věnovalo neúspěchu stran spojených s jejími někdejšími předsedy; Strana práv občanů – zemanovci založená Milošem Zemanem ani Národní socialisté – LEV 21 Jiřího Paroubka totiž výrazněji neuspěli. „Sociální demokracii se podařilo udržet nejsilnější pozici na levici,“ vyzdvihl Sobotka. „Neuspěly projekty, které se snažily sociálně-demokratické politice konkurovat. Neuspěl projekt LEV 21 a s mizerným výsledkem skončil projekt SPOZ.“