Afghánistán má čtyřicet nových pilotů, vyškolili je v Hradci Králové

Události: Nové afghánské piloty vyškolili v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Afghánské vojenské letectvo má další čtyřicítku nových pilotů. Ti se v Česku naučili obsluhovat malá dopravní letadla a vrtulníky. Projekt za stovky milionů korun platila vláda Spojených států. Kompletní výcvik zajišťovala v Hradci Králové dceřiná společnost leteckých opraven LOM Praha.

Afghánský vojenský pozdrav je podobný tomu českému, místo „zdar“ ale odpovídají vojáci třikrát „život“. Slibují tak, že budou chránit životy všech Afghánců.

„Nedovolím, aby někdo plakal. Chci to dokázat. Chci sloužit své zemi. Tvrdě jsme trénovali a tvrdě studovali. Je to splněný sen, těch 15 měsíců tady,“ říká afghánský pilot vrtulníků, který pochází z Gerešku.

„Slibuji svým lidem a své zemi, že budu sloužit v armádě,“ dodává další pilot malých letadel původem z afghánského Ghazní. „Když jsme sem přišli, tak jsme nic nevěděli. Neměli jsme vůbec žádné zkušenosti.“

„Nedovolím, aby někdo plakal. Chci to dokázat. Chci sloužit své zemi. Tvrdě jsme trénovali a tvrdě studovali. Je to splněný sen, těch 15 měsíců tady,“ říká afghánský pilot vrtulníků, který pochází z Gerešku.
Zdroj: ČT24

Technika pro ně byla nová

Ve vzduchu už mají všichni za sebou skoro 200 letových hodin a jsou na úrovni obchodních pilotů. „Obchodní pilot je plně vycvičený pilot, který může vozit jak náklad, tak pasažéry,“ vysvětluje instruktor výcviku z DSA Hradec Králové Jiří Macola.

S Afghánci začínal Macola od začátku. Spolu s ním je školilo dalších 10 českých instruktorů. „Řada z těch kluků nikdy předtím třeba neřídila auto, takže spousta věcí ohledně motoru nebo techniky pro ně byla úplně nová,“ uvádí instruktor. 

Ani výcviku těchto pilotů se nevyhnula souvislost s uprchlickou krizí. Dva z nich se pokusili utéct do Německa. „Trestem bylo ukončení kurzu a okamžitá deportace zpět do Kábulu,“ říká generální ředitel LOM Praha Roman Planička.

Cvičí se i Iráčané

V Česku se už afghánští piloti cvičili, a to před pěti lety na ruských dopravních vrtulnících. Navíc v Aeru Vodochody v polovině prosince skončila výcvik druhá skupina iráckých pilotů na bitevníky L-159.

Iráčani budou příští rok létat taky ve výcvikovém středisku v Pardubicích, stejně jako Afghánci se tam budou učit létat hlavně na vrtulnících.