Čekáme, co zjistí OLAF, odpověděla eurokomisařka na dotazy k Čapímu hnízdu

Události: Evropská komise čeká na došetření Čapího hnízda (zdroj: ČT24)

Europoslanci pro rozpočtovou kontrolu poslali Evropské komisi další sérii dotazů o podnikání firmy Agrofert, která patří českému ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Zajímají se hlavně o kauzu padesátimilionové evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo. Komise uvedla, že v případě porušení pravidel bude chtít peníze zpět. Šetření Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), které probíhá už od ledna, zatím neskončilo.

Rumunská eurokomisařka pro regionální fondy Corina Cretuová bude jednou z prvních, kdo se dozví, zda při udělení padesátimilionové dotace Čapímu hnízdu došlo k podvodu. Sdělit jí to má Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Úřad o svém šetření nehodlá informovat veřejnost. „Prošetřují tuto aféru a přijdou s vlastními závěry, které Evropská komise nemůže předvídat,“ konstatoval mluvčí eurokomisařky pro regionální fondy Jakub Adamowicz.

Čapí hnízdo je rozlehlá farma na Benešovsku v blízkosti hlavního tahu z Prahy na České Budějovice. Funguje jako rekreační resort. Ekocentrum Čapího hnízda pořádá akce pro děti, součástí areálu jsou reprezentativní prostory pro pořádání konferencí a společenských akcí či malá zoologická zahrada. Dominantu farmy představuje jízdárna ve tvaru obřího čapího hnízda.

Čapí hnízdo
Zdroj: Janovský Alexandr/ČTK

Europoslancům z výboru pro rozpočtovou kontrolu však dosavadní postup nepřipadal dostatečný. V prosinci poslali eurokomisařce pro eurofondy dotazy, zda mezitím sama přišla na nějaké nesrovnalosti.

Cretuová odpověděla, že auditní šetření nedokázalo určit, komu Čapí hnízdo v době udělení dotace patřilo. A že Evropská komise v tomto ohledu nemůže vést další šetření, dokud vše neověří OLAF. Zároveň europoslance ujistila, že padesátimilionovou dotaci bude chtít zpět, pokud úřad pro boj proti podvodům zjistí porušení pravidel.

Kauza zajímá i Evropský účetní dvůr. Na podzim ji dal do své uzávěrky jako příklad projektů, které neměly na dotaci nárok. Andrej Babiš se brání, že v letech 2008 až 2010 patřilo Čapí hnízdo jeho dospělým dětem a bratru jeho partnerky.

V Bruselu český ministr financí dokonce opakovaně popíral, že by Evropský úřad pro boj proti podvodům Čapí hnízdo vůbec prošetřoval. „Já jsem vám řekl, že OLAF nevyšetřuje Čapí hnízdo. Tak nechápu, proč to stále opakujete,“ tvrdil v listopadu.

Komisi zajímá i Faltýnek

Europoslanci psali také irskému eurokomisaři pro zemědělství Philu Hoganovi, obzvlášť kvůli údajnému střetu zájmů Jaroslava Faltýnka, který je zároveň místopředsedou hnutí ANO, členem představenstva firmy Agrofert a do poloviny letošního roku byl i v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu, který rozdává stamilionové dotace. Eurokomisař odpověděl, že rozhoduje o dalších krocích.