Reflexní pásek za 50 korun může chodcům zachránit život

Praha – Na českých silnicích zemřelo letos za prvních devět měsíců 96 chodců, což je o sedm více než loni. Právě teď přitom nastává období, kdy se brzy stmívá a chodci jsou na silnici hůře vidět. Ředitel dopravní policie Leoš Tržil chce proto navrhnout, aby chodcům hrozila pokuta, pokud by se pohybovali za snížené viditelnosti mimo obec a neměli na oblečení reflexní prvky.

Pokud má na sobě chodec světlé oblečení, tak ho řidič vidí na vzdálenost 55 metrů. Když si ale na oděv připne reflexní pásek, tak se tato vzdálenost prodlužuje až na 200 metrů. Přitom reflexní pásek se dá v obchodě pořídit za padesát korun. Sehnat se ovšem dají jen někde, štáb ČT se vypravil do obchodů s autodoplňky nebo sportovním zbožím, uspěl ale až v obchodě s cyklistickým vybavením. 

Reflexní doplňky na oblečení také rozdává organizace BESIP, ročně prý i desítky tisíc. Podle jejího ředitele Romana Budského se rozdávají na veřejných prostranstvích, náměstích, obchodních domech nebo dopravních hřištích. Tento program řídí 14 krajských koordinátorů. Pět tisíc předmětů budou rozdávat i policisté, jak ale upozorňuje Leoš Tržil, tak tento počet vystačí tak pro jedno krajské ředitelství.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)