Mladí lidé nechtějí učit. Jejich podíl mezi pedagogy klesá

Na středních školách je podíl mladých učitelů jen 13 procent (zdroj: ČT24)

Mladých pedagogů stále ubývá. Učitelů do 35 let bylo v roce 2013 jen přes 23 procent. Do letošního roku jejich podíl na středních školách ještě více klesl. Strategie vzdělávací politiky, kterou vláda před více než dvěma lety schválila, přitom počítala s jeho nárůstem do roku 2020.  Podle školní inspekce se ale tento cíl splnit nepodaří.

„Do roku 2020 se to nepochybně nepodaří změnit. A to je období, kdy už pocítíme významný nedostatek minimálně v některých vzdělávacích oborech,“ uvedl ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Potíže už začínají mít střední, zejména odborné školy. Mladých učitelů je na nich jen 13 procent. Na základních školách je pedagogů mladších 35 let asi o pět procent více. Za nezájmem o toto povolání zřejmě stojí nízké odměny a omezená možnost osobního růstu.

„Je pravda, že zájem učit na naší škole je rok od roku nižší, hlavně u absolventů pedagogických fakult,“ popsal situaci Milan Chmelař, ředitel Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy a potravinářských technologií v Praze 2.

Platy pedagogů letos vzrostly a růst by měly i nadále. Vláda pro učitele schválila i nový kariérní řád. Inspekce přesto odhaduje, že příliš mladých do škol nenastoupí.