Gauck byl zvědav, kdo se skrývá za novinovými titulky

Praha – Na Pražském hradě přivítal s vojenskými poctami český prezident Václav Klaus svůj německý protějšek Joachima Gaucka. Klaus ocenil první Gauckovu návštěvu v ČR. Sousedské země by podle jeho slov spolu měly hovořit, vážná bilaterální jednání podle prezidenta dnes vychází z módy. Zopakoval, že vztahy obou zemí jsou v současnosti historicky nejlepší. Hlava německého státu připomněla, že při poslechu státních písní je třeba mít na paměti, že Prahou zněly v dějinách i jiné písně jiných Němců. Proto Gauck vyjádřil velkou osobní spokojenost nad tím, že vztahy obou zemí jsou dnes úzce přátelské.

„Byl jsem dříve v Praze jako potlačený občan NDR, vy jste byl potlačeným českým občanem. Dnes se tu oba setkáváme ve velmi zodpovědné funkci a můžeme svobodně hovořit o našich společných problémech,“ řekl na úvod německý prezident. Vyzdvihl důležitost setkání s Klausem tváří v tvář, těšil se prý na poznání osoby, která se skrývá za „titulky a články v novinách.“

Oba vrcholní představitelé sousedních zemí se shodli, že je třeba hovořit o minulosti. Po jednání s Klausem a premiérem Petrem Nečasem jede Gauck do Lidic. Obec, která si letos připomíná 70 let od vyhlazení nacisty, německý prezident dosud nenavštívil. Gauck chce dnešní návštěvou Prahy a Lidic především vyjádřit respekt obětem lidického masakru, jiná historická témata, jako je poválečný odsun německojazyčných obyvatel z Československa, nechtěl dnes otvírat. 

„Nechtěl bych tady hovořit o jiných věcech. Chtěl bych touto svou návštěvou Lidic vyjádřit respekt vůči obětem,“ uvedl Gauck. Dodal, že až nastane čas, tak se k jiným otázkám, o něž má zájem, také vyjádří. Diskuse o československých poválečných událostech je však podle něj věcí české společnosti, nehodlá do ní zasahovat. Míní, že mosty, které již nyní jsou mezi ČR a Německem, se budou dál upevňovat.

Klaus zdůraznil, že k sudetoněmeckému tématu již nebude schopen říct nic nového. Na dotazy médií o možném gestu z české strany Klaus odkázal na Česko-německou deklaraci o vzájemných vztazích a jejich budoucím rozvoji z roku 1997.

Joachim Gauck a Václav Klaus
Zdroj: ČT24

Česká republika prodá Německu budovu ambasády

Klaus také řekl v souvislosti s prodejem Lobkovického paláce, v němž sídlí německé velvyslanectví v Praze, do německých rukou, že jde o hotovou věc. Obě strany jen musí vyřešit otázku ceny. Německo chce podle nedávného vyjádření svého ministerstva zahraničí dokončit jednání o koupi Lobkovického paláce do příštího roku. Gauck a Klaus dnes novinářům řekli, že při jednání na Pražském hradě o tomto tématu nehovořili. „Na české straně vláda udělala jistou nabídku a nevidím důvod, proč by tu nabídku měla rušit, takže vidím to jako hotovou věc a všechno je to… otázka ceny,“ řekl Klaus.