Poslanci zrušili poplatky za pobyt novorozenců v porodnicích

Praha - Poplatky za pobyt novorozenců v porodnici budou s největší pravděpodobností brzy zrušeny. Novelu, která s tím počítá, dnes sněmovna schválila hlasy 183 ze 188 přítomných. Od poplatků by měli být osvobozeni i dárci orgánů a lidé, kterým byla léčba soudně nařízena. Novelu nyní posoudí Senát a prezident. Pokud ji podpoří, mohla by podle lidovecké poslankyně Michaely Šojdrové vejít v platnost do konce července.

„Mám radost, že byl návrh zákona schválen. Podpora, kterou návrh nakonec měl, svědčí o tom, že zdravý selský rozum zvítězil,“ uvedla ve Studiu ČT24 předkladatelka návrhu Šojdrová. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek sice spojitost se selským rozumem odmítl, neboť v případě novorozenců prý jde o nesystémové rozhodnutí, ale zrušení poplatků v případě dárcovství orgánů a soudně nařízené léčby považuje za správnou korekci, která v zákoně chyběla. 

Během jednání došlo ke koaliční rozmíšce mezi Julínkem a Šojdrovou. Ministerstvo zdravotnictví totiž do novely připsalo pasáž, podle které by zdravotnická zařízení, která opakovaně nevybírají poplatky, mohla přijít o smlouvy se zdravotními pojišťovnami a hrozil by jim tak zánik. Šojdrová tuto pasáž z návrhu vyškrtla, což se Julínek dověděl až dnes a označil to za porušení koaličních dohod.

Vládní strany se navíc dohodly, že se pokusí prosadit ještě další novelu, která by od ledna 2009 osvobozovala od poplatků děti do 6 let a dětem do 15 let by snížila pětitisícový limit na tři tisíce.

ČSSD neuspěla, důchodci budou u lékaře platit

Opozice dnes naopak neuspěla s návrhem, aby byli plateb zbaveni i mladí do osmnácti let a lidé s příjmem nižším, než je dvojnásobek životního minima. Sociální demokraté také chtěli, aby neplatili ani invalidní důchodci a starobní důchodci, kteří již nejsou zaměstnaní, a jsou tak odkázáni na starobní penzi.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek se k poplatkům vyjádřil ve Studiu ČT24: „Já si myslím, že se ministerstvo zdravotnictví snaží šetřit, ať to stojí, co to stojí a možná že jsou v sázce lidské životy.“ Zavedení poplatků prý lidem nepřineslo žádný prospěch, ani zkvalitnění zdravotní péče. Paroubek také zopakoval, že jsou sociální demokraté připraveni zrušit všechny poplatky, určitá výjimka je prý možná jen u plateb za pobyt v nemocnici.