Meteorologové varují, v noci přijde ledovka

Předpověď počasí: Varování před ledovkou platí od 3:00 (zdroj: ČT24)

V noci na neděli a během čtvrté adventní neděle pokryje Českou republiku ledovka, varuje Český hydrometeorologický úřad (ČHMÚ). Přes naše území totiž přejde studená fronta se srážkami, které mohou být i mrznoucí. Srážky lze čekat nejdřív na severovýchodě země, během dopoledne se rozšíří na většinu území republiky. Nejmenší pravděpodobnost výskytu mrznoucích srážek je na severovýchodě Moravy a ve Slezsku.

„Platí zítra od třetí hodiny ranní, nejprve pro oblasti na severu České republiky. Postupně se platnost bude rozšiřovat dále k jihu s postupem srážek spolu se studenou frontou,“ komentuje výstrahu meteorolog ČT Michal Žák.

Podle ČHMÚ se dá předpokládat teplotně inverzní zvrstvení atmosféry, které způsobí střídavý výskyt jak sněhových, tak dešťových srážek, které budou místy při teplotách pod nula stupňů mrznoucí s tvorbou ledovky.

Ledovka hrozí od noci do odpoledne

Nízký stupeň nebezpečí tvorby ledovky platí podle meteorologů od neděle 03:00 do 10:00 pro Prahu, kraj Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký. Zbytek republiky vyjma Zlínského a Jihomoravského kraje může ledovka při mrznoucích srážkách zasáhnout od nedělních 06:00 do 15:00, Zlínský a Jihomoravský kraj o tři hodiny později.

Postupně se teplotní inverze má rozrušovat a pravděpodobnost výskytu mrznoucích srážek tak klesat. V polohách nad 500 metrů budou postupně jen sněhové srážky, podle meteorologů může napadnout i kolem pěti centimetrů nového sněhu, v nižších polohách se bude jednat o déšť se sněhem. Náledí a zmrazky se budou ojediněle vytvářet také večer a v noci na pondělí, dodal ČHMÚ.