Češi pomáhají skrze dárky. Kupují kozy, ovce i záchody lidem v chudých zemích

Skutečným dárkem může být koza. Pomůže člověku na druhém konci světa (zdroj: ČT24)

Místo knihy nebo svetru čím dál častěji lidé k Vánocům dávají dárky, kterými pomáhají lidem na druhé straně světa. Může jít o školní pomůcky, které usnadní dětem v Africe vzdělávání, nebo záchod, který zlepší hygienu, ale i kozy nebo ovce, které pastevec využije k vlastní obživě. Takzvané skutečné dárky už v rámci projektu Člověka v tísni nakoupilo přes padesát tisíc dárců, kteří za svou pomoc obdrží certifikát.

„Obecně mají lidé zájem o to podporovat obživu obyvatel v zahraničí. Myslím si, že je to správně, protože to znamená, že lidem tím dávají možnost postarat se o sebe do budoucna. Obživa znamená, že darují ovce, kozlíka a podobně,“ popisuje zástupkyně ředitele humanitární a rozvojové sekce společnosti Člověk v tísni Petra Vránová.

Domácí zvířata si lidé na speciálním charitativním e-shopu vybírají často. Darovali tak už přes šest tisíc koz a ovcí od roku 2009, kdy projekt odstartoval. Za tu dobu také lidé v chudých zemích získali zhruba patnáct tisíc kusů drůbeže nebo desítky krav a oslíků s povozem. Celkem lidé utratili za „skutečné dárky“ 75 milionů korun.

„Nejčastěji se stává, sama jsem to zažila v Etiopii, že kozy distribuujeme lidem, kteří se přirozeně živí tím, že mají kozy. Prodávají na maso, využívají na mléko, mají stáda koz,“ přibližuje využití zvířat Vránová. Jiným chovatelům zase pomohou se vzpamatovat, když udeřilo sucho a kvůli nedostatku vody dobytek pomřel.

Někdy se však stane, že dárek neodpovídá poptávce. „V případě, že podpoříte kozu a my zjistíme, že není zrovna úplně největší potřeba koupit kozu, ale je jiná a souvisí to stále s obživou, koupíme něco dalšího a informujeme o tom,“ doplnila Vránová.

Dobrý pocit a certifikát

Obdarovaní se pak dozvědí, že pomoc přišla z České republiky. Jinak ale zůstávají obě strany prakticky v anonymitě. Podle Vránové by bylo náročné, kdyby chtěl kupující sledovat přesnou cestu svého daru. „Asi by to znásobilo cenu,“ podotýká.

„Nicméně sbíráme příběhy o všech zvířatech a věcech, které distribuujeme,“ dodala s tím, že na webových stránkách uveřejňují pravidelné aktualizace o tom, komu a kde v daném roce pomohli.

Kupující podle Člověka v tísni vlastně udělá nakonec radost dvakrát, protože obdrží o pořízení „skutečného dárku“ ještě certifikát, který následně může využít jako dárek pro své bližní.