Česko pokryje náledí. Nebezpečí hrozí hlavně na východě

Na většině území Česka se výrazně ochladí a od pondělního odpoledne do úterního rána se tak může tvořit náledí. Pozor si musí dát řidiči hlavně na východě země. Pro kraje Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský platí výstraha s vysokým stupněm nebezpečí od 15:00 do úterních 9:00.

Náledí se bude tvořit na vlhkých a neošetřených komunikacích. „Četnější výskyt a nebezpečnější intenzitu jevu předpokládáme na severu a východě Moravy a ve Slezsku, kde se náledí začne vytvářet již v podvečerních hodinách,“ uvedli meteorologové.

Naopak v západní polovině území se náledí může vytvářet jen lokálně později v průběhu noci. Ve zbytku republiky proto platí výstraha s nízkým stupněm nebezpečí od 18:00. Meteorologové upozorňují, že v místech s celodenním mrazem se může náledí objevovat i během celého úterý.

Předpověď počasí (zdroj: ČT24)

Přes Česko nyní předchází studená fronta, která s sebou přinese studený vzduch ze severovýchodu. V polohách nad 700 metrů tak bude sněžit a na severu a severovýchodě se mohou lidé těšit na sníh i v nížinách.   

Námrazové jevy ve zkratce

  • Ledovka je průhledná vrstva ledu, která je velmi hladká. Vzniká při mrznoucím dešti nebo mrholení, které po dopadu na zem okamžitě mrzne.
  • Náledí je voda, jež zmrzne až na zemi, nebo vzniká z částečně roztálého sněhu. Často se tvoří přes noc.
  • Námraza vzniká při mrznoucí mlze. Její kapičky namrzají na povrchu země nebo na chladných pevných předmětech. Velmi špatně se odstraňuje.