Matka dostala za vraždu novorozence 16 let

Ostrava - Sedmadvacetiletá Romana Pítrová půjde za vraždu vlastního dítěte na 16 let do vězení. Holčičku zabila hned po utajeném porodu loni na podzim v domě rodičů. S přítelem poté odjela na dovolenou. Obžalovaná tvrdí, že o těhotenství nevěděla. Myslela si údajně, že dítě se narodilo už mrtvé. Rozsudek není pravomocný. Státní zástupkyně se vzdala práva na odvolání, Pítrová si ale ponechala lhůtu na rozmyšlenou.

Ostravský krajský soud vynesl v tomto případě rozsudek už podruhé. Poprvé matce udělil šestnáctiletý trest letos v květnu. Podle původního rozsudku žena o těhotenství věděla minimálně poslední měsíc. Dokazuje to i fakt, že se u ní v kabelce po zadržení našel letáček z těhotenského testu. Advokát se ale tehdy odvolal a uspěl s tvrzením, že jeho klientka trpěla poporodním stresem. V takovém případě by jí hrozilo maximálně osm let.

Posudky psychiatrů a gynekologů to ale popřely. Přesný motiv vraždy ovšem znám není. U soudu se hovořilo například o tom, že se Pítrová, recepční z městského úřadu, bála o práci a chtěla víc než potomka budovat kariéru. Případný motiv naznačil i psycholog. Mohlo jít o strach z velké odpovědnosti. Podle posudku je Pítrová nevyrovnaná osobnost. Znalec u ní nenašel žádné náznaky mateřského pudu a citu.

Žalobkyně uvedla, že šlo o chladnokrevnou a promyšlenou vraždu. Matka dala své narozené dceři do úst roubík, uškrtila ji pupeční šňůrou a pak odjela na dovolenou. Mrtvou holčičku našla v igelitové tašce na zahradě babička. O těhotenství Pítrové nevěděl ani její přítel.  

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)