Obce prodaly byty a teď je chtějí zpět. Mohly by zbourat domy v problémových místech

Události: Obce chtějí zprivatizované domy zpět (zdroj: ČT24)

Obce chtějí od státu peníze, aby znovu vykoupily některé zprivatizované byty a domy. A to hlavně ty v sociálně vyloučených lokalitách.

Zájem radnic vyvolala řada demolic, na které dotacemi přispívá stát. Jednou z podmínek přidělení dotace, která může pokrýt až 80 procent nákladů, ale je, že likvidované domy patří obci.

Domy se teď takzvaně „z eráru“ bourají například v Mostě. Na sídlišti Chanov ale město domy vykupovat nemuselo, během privatizace se totiž žádných nezbavilo. Radnice nechala v Chanově zbourat dva vybydlené paneláky.

Obrnicím už patří skoro třetina místních bytů

Bourat se státní dotací budou ale sousední Obrnice. Celá obec platí za vyloučenou lokalitu, na rozdíl od Mostu ale musí nejprve domy vykoupit. Od devadesátých let do roku 2007 radnice prodala většinu domů a dostat je zpátky stálo Obrnice za devět let už více než tři miliony korun.

„Vevnitř byly domy zcela vyrabované, kabely vytahané. O topení už ani nemluvím, to už je dávno ve sběru,“ popisuje stav domů starostka Obrnic Drahomíra Miklošová (ODS).

  • Sociálně vyloučení jsou ti občané, kteří mají ztížený přístup k institucím a službám a tím i k institucionální pomoci, jsou vyloučeni ze společenských sítí a nemají dostatek vertikálních kontaktů mimo sociálně vyloučenou lokalitu.

Rekonstrukce jednoho z domů by obec vyšla na zhruba 13 milionů korun. Radnice proto raději nechá dům zbourat.

„Jedině obec může ovlivnit nejenom skladbu obyvatel, ale i to, jak se bydlí a jak se chovají k sousedům,“ myslí si Miklošová. Radnice proto skupuje místní byty, ze sedmi stovek jich už obci patří skoro třetina.

Obce chtějí dotaci, ministerstvo mluví o půjčkách

K nákupu kdysi zprivatizovaných bytů ale obce jako Obrnice potřebují pomoc státu. Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) už koncem listopadu uvedla, že by od příštího roku ráda zavedla pro obce půjčky.

Sídliště Janov v Litvínově
Zdroj: isifa/Reporters/Eric Herchaft

Jenže některé obce se půjčkami od ministerstva zadlužovat nechtějí. Například Litvínov by rád získal od státu dotaci, pomocí které by nechal zbourat pět domů v Janově.

Podobné dotace jsou ale zatím proti rozpočtovým pravidlům. Stát podle ministryně Šlechtové nemůže hradit výkup majetku, který obec prodala v rámci privatizace.

  • Brno – 8000 obyvatel
  • Ostrava – 7800 obyvatel
  • Ústí nad Labem – 7400 obyvatel
  • Praha – 7000 obyvatel
  • Litvínov – 6000 obyvatel
  • Most – 5400 obyvatel
  • Zdroj: GAC, s. r. o.