Prezidentská volba proběhne 11. a 12. ledna

Praha - Historicky první přímá volba hlavy státu se uskuteční v pátek a sobotu 11. a 12. ledna. Termín vyhlásil předseda horní parlamentní komory Milan Štěch (ČSSD). V odůvodnění uvedl, že kdyby termín o týden posunul, mohly by volební účast při případném druhém kole ovlivnit pololetní prázdniny.

„Na základě pravomoci dané mi Ústavou jsem rozhodl o vyhlášení historicky první přímé volby prezidenta České republiky. Dny jejího konání stanovím na pátek a sobotu 11. a 12. ledna 2013,“ prohlásil předseda Senátu a poté stvrdil své rozhodnutí podpisem. Ve svém odůvodnění vybraného termínu uvedl, že určující pro něj byla vysoká pravděpodobnost konání druhého kola, které se podle znění zákona koná 14 po prvním kole. „To je v případě vyhlášeného termínu 25. a 26. ledna příštího roku… Nenacházím tehdy žádné překážky a komplikace v přístupu občanů k volbám. Přístup občanů k volbám byl hlavní důvod, podle kterého jsem se rozhodoval,“ konstatoval Štěch.

Podle jeho slov by v případě konání volby o týden později zasáhlo druhé kolo volby do pololetních prázdnin, což by mohlo podle předsedy Senátu ovlivnit volební účast. „Vzhledem k tomu, že 31. ledna končí první pololetí školního roku a 1.února mají děti pololetní prázdniny, a navíc od 4. února začínají ve 12 okresech jarní prázdniny, je předpoklad, že řada rodin… bude odjíždět na prodloužený víkend, případně na dovolené,“ vysvětlil Štěch. Vyhlášené datum tedy má podle jeho slov umožnit co nevyšší možnou volební účast.

Znění ústavní novely o přímé volbě prezidenta naleznete zde.

Ve hře je zatím 6 kandidátů

Do lednového hlasování má nejvíce umetenou cestu šestice kandidátů - Přemysl Sobotka (ODS), Jiří Dienstbier (ČSSD) a Karel Scharzenberg (TOP 09) se mohou opřít o nominaci svých stran, expremiéři Miloš Zeman a Jan Fischer o nasbírané podpisy 50 tisíc občanů. Překonání této mety oznámila i šéfka Suverenity Jana Bobošíková. „Samozřejmě že je velký rozdíl dvacet senátorů nebo poslanců a získat podpisy 50 tisíc občanů, protože těm občanům musíte vysvětlit a musíte je přesvědčit,“ sdělila v sobotu Bobošíková.

Kampaně některých kandidátů už přitom běží, jako první ji spustil Miloš Zeman. Jeho rozpočet pětinásobně narostl na 15 milionů, podobné částky mají v kase i kandidáti velkých stran. Karel Schwarzenberg přidal dva miliony ze svého a navíc zpřístupnil účet, na který mu příspěvky chodí. „Detailní účet zveřejňuji proto, aby se nespekulovalo, od koho dostávám peníze. Nemám v tomto směru co před veřejností skrývat,“ řekl Schwarzenberg.

Důležitá data pro volbu prezidenta republiky:

  • 6. listopadu - Poslední termín pro předložení přihlášek kandidátů na prezidenta k registraci ministerstvu vnitra
  • 6. - 12. listopadu - Přezkoumání přihlášek ministerstvem vnitra
  • 14. listopadu - Poslední termín pro případnou výzvu k odstranění závad na kandidátní listině
  • 22. listopadu - Poslední termín pro odstranění případných závad na přihláškách
  • 23. listopadu - Rozhodnutí o registraci nebo odmítnutí přihlášky
  • 29. listopadu - Poslední termín pro zveřejnění informací o kandidátech Českým statistickým úřadem na volebním serveru www.volby.cz
  • 22. prosince - Nejzazší termín pro registrace přihlášek na základě rozhodnutí soudu a pro vylosování volebních čísel kandidátů Státní volební komisí
  • 26. prosince - Začátek čtrnáctidenní lhůty, v níž budou mít kandidáti celkem pětihodinový prostor v České televizi a Českém rozhlase
  • 27. prosince - Poslední termín pro zveřejnění adres volebních místností v obci. Začne vydávání voličských průkazů obecními nebo zastupitelskými úřady pro voliče, kteří nebudou hlasovat v místě bydliště
  • 8. ledna - Termín pro dodání hlasovacích lístků voličům
  • 10. ledna - Do 14:00 lze oznámit stažení kandidatury nebo odvolání kandidáta
  • 11. - 12. ledna - První kolo volby prezidenta (11. ledna od 14:00 do 22:00, 12. ledna od 08:00 do 14:00).
  • 25. - 26. ledna - Případné druhé kolo prezidentské volby v případě, že žádný z kandidátů nedostane v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů

Sběr podpisů v plném proudu

Vedle šestice kandidátů je tu pak celá řada uchazečů, kterým podpora 20 poslanců či senátorů nebo 50 tisíc občanů zatím chybí. Podpisy tak stále sbírá třeba Zuzana Roithová, Vladimír Franz, Vladimír Dlouhý, Táňa Fischerová nebo tajemník současného prezidenta Ladislav Jakl.

Uchazeči o prezidentský úřad budou mít nyní pět týdnů na oficiální přihlášení své kandidatury. Odevzdat je musí nejpozději 6. listopadu. Adepti bez dostatečné parlamentní podpory musí tento čas využít k tomu, aby sehnali zbývající z 50 tisíc nutných podpisů pod petici na podporu jejich kandidatury.

Ministerstvo vnitra do 23. listopadu přezkoumá, kteří kandidáti vyhověli zákonným podmínkám a budou moci být k přímé volbě oficiálně připuštěni. Počítač náhodně vybere osm a půl tisíce jmen a prověří, zda patří skutečným osobám. „V případě, že chybovost by byla větší než 4 procenta, tak se projede další kontrolní vzorek,“ dodává Václav Henych ze Státní volební komise.

Co se nestihne do Vánoc, už se nestihne, připouštějí štáby

Prezidentští adepti budou mít zdarma vyhrazen šestihodinový prostor v České televizi a v Českém rozhlase. Obě veřejnoprávní média jejich volební spoty začnou vysílat 16 dní před volbou, tedy buď už 26. prosince o druhém vánočním svátku.

V případě druhého kola volby dvěma prezidentským rivalům připadne vždy hodina. „Česká televize chce postupovat co nejtransparentněji, takže se rozhodla opět ustanovit pravidla vysílání jak těch spotů, tak potom celková pravidla předvolebního vysílání,“ informovala mluvčí ČT Michaela Fričová.

Kandidátům nicméně adventní finále prezidentské kampaně nepřichází právě vhod; jejich štáby si totiž uvědomují, že před svátky a o svátcích mají voliči jiné starosti než politiku a mimo kamery připouštějí i to, že o volbě se rozhodne už před Vánoci.