Společenství bytových vlastníků musí změnit stanovy. Když to neudělají, hrozí jim i zrušení

UDÁLOSTI: Společenství vlastníků bytových jednotek musí do konce roku změnit stanovy (zdroj: ČT24)

Sankce včetně zrušení hrozí stovkám společenství vlastníků bytových jednotek (SVJ), které si do konce roku nezmění stanovy. Musí totiž odpovídat novému občanskému zákoníku, stanovit například pravidla pro správu domu nebo tvorbu rozpočtu. Stanovy, které jsou se zákonem v souladu, by přitom měly být pro SVJ výhodné - posilují jejich pozici ve sporech s neplatiči. Zásadní změnu by však mohl v boji SVJ s dlužníky přinést až zákon, který připravili senátoři.

Stanovy SVJ musí od počátku příštího roku obsahovat pravidla pro správu domu a užívání společných prostor i další práva a povinnosti členů stejně jako principy pro tvorbu rozpočtu. V případě, že společenství stanovy nezmění, aby byly v souladu s novým občanským zákoníkem, hrozí mu vážné tresty. Může jít o soudní výzvu, až stotisícovou pokutu, nebo i zrušení SVJ. 

Na změnu stanov měla společenství vlastníků jednotek od účinnosti občanského zákoníku tři roky. Změnu přitom mohou SVJ použít proti neplatičům, ve stanovách se mohou objevit pokuty z prodlení nebo poplatky za vymáhání dluhů na příspěvcích na správu domu.

Při nuceném prodeji nedostane SVJ nic, dluhy ale domu zůstávají

Právě takové dluhy nejsou výjimečné a často společenství vlastníků samotná dostávají do tíživé finanční situace. „Jsme jako organizace vlastně rukojmím,“ poukázal Ladislav Hlubuček z domu, kde jedna obyvatelka šest let neplatila příspěvky. Jenomže SVJ muselo za energie platit stejně, aby dům nezůstal například bez tepla.

Případ domu v Železném Brodě však ukazuje, v jak slabém postavení společenstva jsou. Když se dlužnice rozhodla svůj byt prodat, aby tak uhradila dluhy, dům nedostal nic. Peníze šly bance.

Podle Stanislava Karpíška, jenž je ředitelem společnosti, která dům spravuje, nakonec nejspíše nezbude než prohlásit dluh za nedobytný. Peníze pak zaplatí sousedé. „Rozpočítáme to mezi ně,“ uvedl Karpíšek. Znamená to, že majitelé každého z asi 60 bytů budou muset zaplatit bezmála osm tisíc korun. Na to však většina obyvatel nemá.

Dlužníci v SVJ
Zdroj: ČT24

Senátoři chtějí vlastníky bytů ochránit, potrvá to ale dlouho

V Senátu vznikl návrh zákona, který by v takových případech měl SVJ pomoci. Počítá s tím, že z nuceného prodeje bytu dostanou přednostně čtvrtinu zisku. Podle Martina Hanáka ze Svazu českých a moravských bytových družstev je to tak správně. Pokud se někdo potýká s dlužníky zcela nevinně, jsou to právě majitelé bytů sdružení ve společenstvích vlastníků. „SVJ si nevybírá, kdo mu bude dlužit,“ poukázal Martin Hanák. 

Senátní návrh je ale na úplném začátku a čeká ho ještě celý legislativní proces. I kdyby jím úspěšně prošel, potrvá to měsíce, ne-li roky. Do té doby jsou sousedé až na druhém místě - jako například sousedé dlužnice ze Železného Brodu.