Kalousek o rebelech: Nečase by sestřelili i na zákonu o pohřebnictví

Praha – Vládní plán na zvyšování daní v rámci stabilizačního zákona, proti kterému se staví část poslanců ODS, pro ně představuje pouze zástupný důvod. V Otázkách Václava Moravce vyjádřil takový postoj ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kdyby byli podle něj schopni sestřelit premiéra a předsedu své strany Petra Nečase na zákoně o pohřebnictví, udělají to.

„Jim je jedno, jaké téma budou mít. Ale protože uvnitř ODS by mohla mít větší váhu ona rozpočtová legislativa, tak volí rozpočtovou legislativu,“ prohlásil Kalousek po vystoupení jednoho z aktérů situace Borise Šťastného (ODS). Ten v pořadu hájil právo poslanců na protesty proti nedodržování programového prohlášení.

Ministr zdůraznil, že TOP 09 je připravena podpořit jasnou koaliční dohodu a vládu Petra Nečase, a zda tak udělají i zákonodárci ODS, je podle něj jejich věc. „Pokud to neudělají, vláda nemá většinu a končí,“ prohlásil Kalousek.

Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Pokud se na podzim ukáže, že vláda v Poslanecké sněmovně ztratila většinu, nabízí opoziční ČSSD rychlou dohodu na uspořádání předčasných voleb souběžně či krátce po lednové přímé volbě hlavy státu. Takový postup je podle Sobotky vzhledem k ekonomické krizi lepší než snaha sestavit úřednický kabinet a nutnost vyrovnat se s rozpočtovým provizoriem. Vláda vzešlá z předčasných voleb by pak podle Sobotky měla právo zákon o rozpočtu měnit stejně, jako by s novým mandátem od voličů mohla upravovat například parametry penzijní reformy.

Předseda ČSSD vyjádřil přímluvu, aby se o podpoře vládě rozhodlo co nejdříve. Podle jeho slov roste v ČR sociální napětí a země je v recesi. Sobotka připomenul, že vláda už schválila jednotnou sazbu DPH 17,5 procenta. „Ocitáme se v legislativním chaosu,“ pronesl k tomu předseda ČSSD. Sám navrhuje ponechat sazbu na letošních hodnotách – sníženou sazbu 14 procent a sazbu 20 procent.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)