Sobotka: Zaměříme se na dlouhodobě nezaměstnané i posílení kontrol

Nezaměstnanost je v Česku rekordně nízká, bez práce je 366 tisíc lidí – na druhou stranu je ale 139 tisíc volných pracovních míst. Podle premiéra Bohuslava Sobotky se úřady práce musí více zaměřit na hledání práce pro dlouhodobě nezaměstnané a boj se zneužíváním dávek. Řekl to po návštěvě generálního ředitelství Úřadu práce.

V říjnu bylo na úřadech práce evidováno 366 tisíc lidí. Zhruba 154 tisíc je bez práce déle než rok, sto tisíc lidí přes dva roky. „Největší problém, který dnes máme a na který se musíme soustředit, jsou lidé dlouhodobě nezaměstnaní,“ uvedl premiér. Těch je přes 40 procent z celkového počtu.

Řešením mohou podle Sobotky být veřejně prospěšné práce nebo státem dotovaná místa u obcí, měst nebo zaměstnavatelů. Pomoci by prý mohl také nový příspěvek na dojíždění do práce, zavedený od letošního listopadu. „Nezaměstnaný má šanci dostávat příspěvek 1000 až 3500 korun měsíčně až po dobu jednoho roku. Zatím je poskytováno 900 takovýchto příspěvků,“ upřesnil Sobotka.

Nezaměstnanost
Zdroj: ČT24

Ministryně práce a sociálních věcí upozornila, že mezi nezaměstnanými je zhruba 60 tisíc lidí se zdravotním postižením. „Připravujeme speciální projekty, díky kterým by se podařilo zaměstnat více lidí z této skupiny,“ řekla Michaela Marksová (ČSSD).

Úřady práce mají řešit i otázku absolventů škol nebo matek, které se chtějí vrátit do práce po mateřské dovolené. Právě nízká nezaměstnanost má podle premiéra dovolit pracovníkům úřadů práce více se věnovat těmto lidem. „Zejména je potřeba pomoci našim klientům odstranit bariéry, které jim znesnadňují návrat na trh práce,“ uvedla generální ředitelka Úřadu práce Kateřina Sadílková.

 Podle premiéra je vzhledem k počtu volných míst otázkou na zaměstnavatele, zda nabízejí uchazečům odpovídající podmínky. „Chci, aby se analyzovalo, jaký plat se nabízí v souvislosti s volnými místy. Skutečně je plat adekvátní? Skutečně je konkurenceschopný z hlediska poptávky po nových pracovnících? Nejde jenom o to, kolik máme volných pracovních míst, ale také je vážná otázka směrem k zaměstnavatelům, jaký plat na těchto místech nabízí. Jestli je to úroveň platů, za kterou se dotyčný člověk může uživit,“ dodal.

Více kontrol, menší náklady na dávky

Premiér Sobotka také pochválil úřady práce za zvýšení počtu kontrol. „Díky tomu se daří omezovat zneužívání sociálních dávek. V důsledku hospodářského růstu i kontrolní činnosti úřadů práce se snížil počet peněz, které vydáváme na dávky pomoci v hmotné nouzi. Mezi lety 2014 a 2016 nastala u těchto dávek úspora skoro 2,5 miliardy korun.“

Kontrola příští rok ještě posílí, má k tomu přispět i nástup 300 nových úředníků od července příštího roku. Změnit se má také přístup k těm, kteří pobírají dávky, hledají práci a přitom mají potvrzení od lékaře o nemoci. Doteď je nikdo nemohl kontrolovat.

„Budou ve stejném režimu jako práce neschopní. Pokud nebude doma, nebude se léčit, tak bude možné ho zkontrolovat a vyřadit ho z evidence uchazečů,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Ministryně Marksová bude v rozhovor o nezaměstnanosti pokračovat s premiérem i ve středu. Čeká ji totiž bilanční pohovor. Naopak hodnocení ministra financí se pro jeho nemoc odkládá na příští týden.

  • Na úřadech práce bylo v říjnu 366 244 lidí. Nezaměstnanost tak klesla na 5 procent, což je nejméně od prosince 2008.
  • Podle metodiky Eurostatu bylo bez práce 3,8 procenta lidí, což je nejméně ze všech zemí EU. V Německu je to 4,1 procenta.
  • Ke konci října nabízeli zaměstnavatelé více než 139 tisíc volných míst.
Vydáno pod