Místo pod stromečkem může dárek ze zahraničního eshopu skončit na celnici

Riziko nákupu dárků ze zahraničních eshopů? Skončí na celnici (zdroj: ČT24)

Objednat si vánoční dárky v zahraničních eshopech a potom už jen v klidu čekat, až je pošta doručí. Takovou představu klidné přípravy na Vánoce dokáže tvrdě narušit zpráva z celního úřadu. Ten zásilky ze zemí mimo Evropskou unii stahuje a zkoumá. Jednak tak oddaluje termín doručení, ale také se může stát, že k adresátovi vůbec nedorazí – pokud se ukáže, že jsou v nich padělky nebo jiné zakázané předměty.

Celní správa očekává, že letos do Česka přijde zhruba 11 milionů zásilek ze zahraničí. Bude to výrazně více než loni, kdy přišlo necelých sedm milionů zásilek. Žádná z nich ale nedojde k adresátovi přímo. „Každé zboží, které přichází ze třetích zemí, musí projít kontrolou. Z našeho pohledu je to celní kontrola,“ upozornila mluvčí Celního úřadu Praha-Ruzyně Šárka Mišková.

Poštovní zásilky ze zahraničí
Zdroj: ČT24/Celní správa

Mluvčí České pošty Matyáš Vitík upřesnil, že celníky zajímá zakázané zboží, současně ale také dohlížejí na to, aby lidé platili clo a DPH. Zdůraznil přitom, že pošta samotná zásilky nekontroluje: „Česká pošta je zodpovědná za doručení zásilek, nikoli za obsah. Pokud existuje podezření, že obsah v zásilce porušuje předpisy nebo nevyhovuje poštovním podmínkám, pak ve spolupráci s celní správou jsou zásilky odhalovány, aby nedocházelo k porušení mezinárodních i českých zákonů.“

Nejčastěji celníci zabavují padělky, zejména náramkové hodinky a mobilní telefony, a také drogy. Zvláštní postup se potom týká například léků, veterinárního zboží, zbraní a střeliva, k jejichž proclení je nutné předložit zbrojní průvodní list.

Nejvíce zásilek přichází z Číny
Zdroj: ČT24/Česká pošta

Nezávadné zásilky ze zahraničí, jako jsou například knihy nebo levnější elektronika, potom celníci sice odbaví, ale často jde o zboží, za které je třeba doplatit DPH. Od něj jsou osvobozeny pouze zásilky do 22 eur. U zásilek nad 150 eur potom přichází na řadu i clo. Pošta nabízí, že své zákazníky v celním řízení zastoupí na základě plné moci, potom je ale potřeba počítat s tím, že vše potrvá zhruba o týden déle, a to může být tím větší problém, čím blíže jsou Vánoce. K urychlení je možné osobně navštívit celní poštu, která je v Plzeňské ulici v Praze.

Podle Šárky Miškové má celní pošta před Vánoci prodlouženou úřední dobu „Je v prosinci ve čtvrtky, pondělky i středy od 8 do 17 hodin. Jedná se o lidi, kteří si přijdou zásilku převzít sami,“ upřesnila.

Také pošta před Vánoci prodloužila otevírací dobu na některých svých pobočkách. Současně také posílila personální stavy.