Lidovci a Starostové jednají o společném bloku pro sněmovní volby

Reportáž: STAN a KDU-ČSL jednaly o spolupráci (zdroj: ČT24)

Křesťanští demokraté začali se Starosty a nezávislými vyjednávat o možném vytvoření společného bloku, ve kterém by příští rok na podzim kandidovali do Poslanecké sněmovny. Po vstupním jednání předsedů Pavla Bělobrádka a Petra Gazdíka se chce vedení obou stran nyní zeptat spolustraníků, zda tento projekt podporují.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek na setkání středopravicových stran počátkem listopadu nadnesl možnost jak v Česku posílit pozice pravicové politiky a vzdorovat mocenskému vzestupu hnutí ANO Andreje Babiše. Řešení spatřoval ve vytvoření bloku politických stran „od středu doprava.“

„Chceme-li porazit Babišovo hnutí ve volbách, musíme se spojit. Vyžádalo by si to bolestivé kompromisy, ale situace je tak vážná a času tak málo, že si tato úvaha zaslouží projednání,“ podotkl Kalousek, a zatímco lidovci se už tehdy stavěli k nastolené možnosti relativně skepticky, ODS diskusi o užší spolupráci na pravici nevylučovala. Nyní se ale zdá, že Kalousek se svým podnětem zůstane mezi parlamentními stranami sám.

První schůzka lidovců a Starostů

Původně spolupracovaly TOP 09 a Starostové a nezávislí na základě smlouvy z roku 2009, která skončila s rokem 2012. Spojenectví pak pokračovalo bez formálního ujednání. Novou, už volnější dohodu uzavřely strana a hnutí na podzim 2013. Počátkem tohoto listopadu se ale předsedové Miroslav Kalousek a Petr Gazdík dohodli na tom, že společná cesta s rokem 2016 skončí a k počátku nového roku uzavřou vyrovnávací memorandum.

TOP 09
Zdroj: ČT24

Lidovci totiž místo úvah o široké pravicové bázi zahájili jednání o možné volební spolupráci s hnutím Petra Gazdíka Starostové a nezávislí (STAN). To s koncem letošního roku rozváže svou dosavadní spolupráci právě s TOP 09.

První schůzka Gazdíka a lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka o vytvoření bloku pro sněmovní volby už proběhla, oba předsedové se ale shodují na tom, že byla jen informační. „Jednání v podstatě mělo jen základní výchozí pozici, kdy jsme si řekli, že pokud to (možné vytvoření bloku) má mít smysl, tak si to musíme vyřešit v jednotlivých stranách,“ uvedl Bělobrádek.

„Byla to úvodní schůzka, stejně tak jednáme s dalšími devatenácti subjekty. Sedmnáct z nich jsou regionální subjekty, pak je to SNK-ED, Soukromníci a zatím KDU-ČSL. V první řadě jde o najití nejlepšího řešení pro příští parlamentní volby, ve kterých se bude rozhodovat o zásadní orientaci této země,“ dodal Gazdík s tím, že Starostové budou o možné spolupráci s lidovci jednat na svém úterním celostátním výboru.

Se Starosty dobře spolupracujeme v Senátu, kde naše kluby často zasedají společně, máme spolu velmi dobré kontakty na krajské a komunální úrovni, a konečně spolupracujeme i s jejich zástupci v Evropském parlamentu. Nějakou logiku to (vytvoření bloku) dává.
Pavel Bělobrádek

ODS: Nebudeme se schovávat pod deštníkem

Vytvoření pravicového bloku navíc nově odmítla i občanská demokracie, ačkoliv ještě v listopadu byla otevřená diskusi a ve spojení spatřovala cestu, jak získat dostatečnou sílu pro prosazení svých cílů.

„Když se dívám, jak aktuálně probíhá rozchod se Starosty a TOP 09, tak si takový projekt nedovedu představit,“ uvedl předseda občanských demokratů Petr Fiala k možnosti pravicové fúze. „Nebudeme se skrývat pod nějakým deštníkem.“ Strana se sice podle průzkumů veřejného mínění stále pohybuje na deseti procentech, z tradičních pravicových nebo středopravicových stran se ale jedná o nejsilnější pozici.

Samotný Kalousek se nezávislým aktivitám jednotlivých stran nebrání, nepovažuje je ale za šťastné. „Pokud by se to rozdrobilo na několik úseků, je to také legitimní, v každém případě to ale znamená malou šanci pravice na vítězství ve volbách,“ uvedl.