Původci metanolových otrav chtěli vydělat, chybovali při míchání směsi

Praha – Policejní prezident Martin Červíček oznámil na tiskové konferenci, že policisté již rozkryli zdroj metanolové otravy i způsob, jakým se závadný alkohol dostal na český trh. Stejně tak dopadli lidi, kteří jej míchali a distribuovali. Podle Červíčka ale ještě policisté nemají zcela rozklíčovanou distribuční síť. Policejní prezident především odhaduje, že na trhu nyní zůstává až 15 tisíc litrů smrtícího alkoholu. Pro obecné ohrožení stíhá policie dva podnikatele, kteří úmyslně vyrobili směs metylalkoholu a etanolu a úmyslně ji uvedli do oběhu.

„V současnosti má policie jasno v otázce, jakým způsobem se dostal závadný a škodlivý alkohol na trh v České republice,“ prohlásil policejní prezident a pokračoval tím, že policie také již objasnila zdroj i osoby, které závadný alkohol namíchaly, i osoby, které k pančovanému alkoholu dodaly suroviny.

„Přestože jsme identifikovali zdroj, nedošlo ještě k tomu, že bychom odkryli celou distributorskou síť, popřípadě veškeré množství alkoholu škodlivé na zdraví a životu,“ konstatoval Červíček a dodal, že k odkrytí obou skutečností čeká policisty ještě hodně práce. „Podle dosavadního průběhu šetření máme v současné době až 15 tisíc litrů škodlivého alkoholu na trhu v ČR,“ prohlásil policejní prezident a apeloval na lidi, aby nepopíjeli alkohol z nejasných zdrojů.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Fotex

Smrtící lihoviny byly celkem podle Červíčka vytvořeny ze zhruba 15 tun metanolu. „Máme dohledáno vše s výjimkou pěti tun a těchto 5 tun je naše další práce, která souvisí mimo jiné s dohledáváním distribuční sítě i prodejních míst… Je už možná v oběhu u veřejnosti,“ zdůraznil. Právě těchto 5 tun odkazuje k dohledání asi 15 tisíc litrů škodlivého alkoholu.

Dvěma lidem hrozí až výjimečný trest

„Na přelomu měsíců srpna a září v Moravskoslezském kraji úmyslně vyrobili velmi kontaminovanou směs metylalkoholu a etanolu v objemu velmi velkém, jednalo se řádově o tuny materiálu, které pak úmyslně uvedli do oběhu,“ přiblížil krajský státní zástupce Roman Kafka jednání stíhaných podnikatelů. Na trh měli směs dostat tím, že ji předali osobě ze Zlínského kraje, kterou znali jako distributora lihu a obdobných komodit. „Činili tak s vědomím, že tato, řečeno slovy z dnešní porady, brutální směs bude dále míchána s alkoholickými nápoji a dále uváděna do oběhu,“ prohlásil Kafka.

Státní zástupce Roman Kafka o jedné z obviněných osob: „Tato osoba se momentálně nachází ve velmi špatném psychickém stavu, a možná to bude znít překvapivě, ale chci apelovat, aby nedocházelo k žádné štvanici na tuto osobu nebo její rodinu. Tato osoba je velmi zlomená a ve velmi špatném stavu.“

Podle něj si museli být díky své profesi a znalostem oba vědomi rizika, že může dojít k ohrožení života mnoha osob. Stíhaní pracovali ve společnostech, které používají metylalkohol při výrobě směsí do ostřikovačů v automobilech. Podle Kafky tedy velmi dobře věděli, jaké následky má jeho požití. Muži chemikálii legálně koupili od jiné firmy, následně ji ale zneužili.

„U jedné osoby je právní kvalifikace úmyslné obecné ohrožení, u druhé je to pomoc tomuto činu, neboť pomohla opatřit prostředky a pomohla i výrobě i distribuci prvotní směsi,“ řekl státní zástupce. Klíčovým byl podle Kafky páteční výslech jednoho z obviněných, kdy začal plně spolupracovat a učinil plné doznání včetně popisu skutku i motivace osoby, jakož i distribuční sítě.

Ačkoli konkrétní jména policie tají, podle informací České televize patří k hlavním obviněným podnikatele v oboru pohostinství z Karviné Rudolf Fian. Spolupachatelem pak má být majitel firmy Carlogic z Řitky u Prahy, která se zabývá autokosmetikou, Tomáš Křepela, a právě on by měl být obviněným mužem, který se rozhodl vypovídat.

Gang nechtěl zabíjet, vydělával na výrobě nelegálního alkoholu. Fatálně ale chyboval při výrobě. „Udělali chybu při tom samotném míchání, když zvolili vyšší koncentraci, která způsobila otravu. Počítali s tím, že více zbohatnou, tak nakoupili levnější materiál, ze kterého to vyrobili,“ řekl pro ČT kriminalista Martin Baláž.

Podle náměstka policejního prezidenta a vedoucího vyšetřovacího týmu Metyl Václava Kučery obvinění nepředpokládali, že svým jednáním někomu způsobí otravu. Upřesnil, že obvinění podnikatelé mají středoškolské vzdělání, které jim ovšem nedávalo vhled do problematiky chemikálií. „Nicméně určitá zkušenost z dosavadní praxe ano,“ míní Kučera. Kučera také nevyloučil možnost, že by aktéři kauzy pančovali lihoviny už dříve v minulosti.

Šéf vyšetřovacího týmu Metyl Václav Kučera
Zdroj: ČT24