Benzin jsme nekradli, říká Šlachta a zvažuje trestní oznámení

Praha – Ministerstvo vnitra provedlo prověrku v Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Z ní podle informací deníku Insider vyplynulo, že zaměstnanci ÚOOZ pravidelně využívají služební auta pro soukromé účely; podle pořadu Na vlastní oči dokonce tankovali za služební peníze. Šéf ÚOOZ Robert Šlachta to ovšem ve vysílání ČT24 dementoval s tím, že jeho muži auta využívali jen ve chvíli, kdy byli v zaměstnání; pro poškození jména zvažuje i trestní oznámení – na koho ovšem neřekl.

Podle informací Insideru ministrovi kontroloři prověřili bezmála deset specializovaných policejních útvarů a krajských ředitelství. Nejhůře měli dopadnout právě lidé spadající pod Roberta Šlachtu; jejich používání služebních aut pro soukromé účely kontrola označila nikoli za náhodný exces, ale přímo za systém. Jako první o dílčích výsledcích kontroly informoval pořad Na vlastní oči televize Nova, který mj. uvedl, že měli elitní detektivové do soukromě používaných služebních aut čerpat benzin ze služebních peněz.

„Zvažoval jsem, jestli to vůbec komentovat,“ řekl k případu ve vysílání ČT24 šéf ÚOOZ Robert Šlachta. „Jsem pobouřen proto, že moji lidé byli označeni za zloděje benzinu, a já budu dělat všechny právní kroky pro to, abych své lidi očistil,“ dodal s tím, že zvažuje i trestní oznámení. Policisté totiž podle něj totiž používali služební vozy jen tehdy, kdy byli z dovolené stažení, a on sám pochybil pouze tím, že jim dovolenku administrativně nepřerušil.

Šlachta: Informace muselo pustit ministerstvo

Podle Šlachty musely informace o kontrole, která nevyznívá ve prospěch ÚOOZ kladně, zákonitě uniknout z ministerstva vnitra. „Nepochopím, že jsou závěry kontroly v médiích dřív, než jsme schopni se k nim vyjádřit,“ podotkl. Vztahy s ministrem vnitra ale komentovat nechtěl, označil je za „korektní“.

Podle deníku Insider si Šlachta prý bere výsledky kontroly osobně a tvrdí, že „po něm ministr jde“, což v důsledku ohrožuje boj proti mafiím. Samo ministerstvo takovou interpretaci samozřejmě odmítá.„Musím zásadně popřít, že by šlo o kontrolní akci, která by byla směřována na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu,“ konstatoval mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák. „Existuje roční plán práce odboru interního auditu a kontroly. V jeho rámci proběhla kontrola dodržování právních předpisů v rámci nakládání se služebními dopravními prostředky, proběhla na všech útvarech s celorepublikovou působností a pouze na ÚOOZ došlo ke zjištění pochybení.“

Nova uvedla, že podle výsledků prověrky připravili kriminalisté policii o 366 000 korun. Výsledky kontroly nyní leží na stole policejního prezidenta Martina Červíčka, kterého ovšem v tuto chvíli zaměstnává zejména metanolová aféra.

A co Martinec?

Na možné změny ve vedení elitních policejních útvarů upozornil už na konci srpna někdejší ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John, který tehdy ostře kritizoval odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho.

V pořadu Hyde Park na ČT24 tehdy verbálně zaútočil na vedení ministerstva, které je podle něj stále pod vlivem svého někdejšího šéfa Ivana Langra (ODS), a varoval před tím, že do půl roku dojde k obměně vedení protikorupční policie. V jejím čele stojí od března 2011 Tomáš Martinec.

„Povede se útok na vedení protikorupční policie. Protože vyměnění vedení, které provedl policejní prezident Lessy, rozhýbalo policii (v šetření politických kauz – pozn red.). Sibyla říká: 'Do půl roku je to v háji',“ konstatoval před měsícem John.

Rozhovor s Robertem Šlachtou (zdroj: ČT24)