O ruského hackera zadrženého v Praze se přetahují mocnosti. FBI hledá jeho komplice

Tajné služby prověřují, zda měl Nikulin komplice (zdroj: ČT24)

Česká policie i tajné služby prověřují, zda měl zadržený ruský hacker Jevgenij Nikulin komplice. Americká FBI podle některých informací vytipovala, že muž podezřelý z krádeže 160 milionů dat profesní sítě LinkedIn může mít v Evropě několik spolupachatelů. O vydání Nikulina usilují Spojené státy i Rusko. Obě žádosti už posuzují žalobci.

Devětadvacetiletý Nikulin byl v době zadržení v pražské restauraci ve společnosti mladé ženy. České policii měl sdělit, že jde o jeho manželku. Žena má ale jiné příjmení. Okolnosti jeho pobytu v Praze proto prověřuje podle informací ČT Národní centrála proti organizovanému zločinu i zpravodajské služby. Konkrétní informace ale odmítají poskytovat.

„Vyjádření zpravodajské služby může být jen obecné. Zabýváme se vyhledáváním a hodnocením hrozeb, rizik, která by mohla vést k narušení informačních a komunikačních systémů,“ řekl mluvčí BIS Jan Šubert.

Při vyšetřování jde zejména o možné spolupachatele útoku na síť LinkedIn. Podle FBI se mohou nacházet v Evropě a jeden z nich se měl v minulých měsících pohybovat v Řecku. Američané Rusa sledovali mimo jiné přes sociální síť Instagram, kde vystupoval pod přezdívkou i.tak.soidet. Chlubil se zde luxusem a měl přes 40 tisíc fanoušků.

O vydání mladíka ale požádali i Rusové. Konkrétně kvůli sedm let staré údajné krádeži v přepočtu asi devadesáti tisíc korun přes internet. Ministerstvo spravedlnosti v pondělí předalo obě žádosti městskému státnímu zastupitelství. To nyní posoudí přípustnost vydání.

„Záleží na pořadí, v jakém žádosti dorazily, na okolnostech trestných činů, případných trestech,“ uvedla mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Oba státy nyní musí dodat detaily o stíhání údajného hackera. Teprve pak může soud začít jednání o jeho případném vydání.

Žádosti Rusů i Američanů přišly ve stejný den – 16. listopadu. Samotný zatykač na Nikulina ale Rusové vydali o více než měsíc později než Američané a navíc až ve chvíli, kdy už byl v české vazbě.