Dvojí provoz malých likérek? I tuto možnost šetří policie

Praha – Malé české likérky mají údajně kromě oficiálního denního provozu také nelegální noční, při němž vyrábí alkohol z denaturovaného lihu nezatíženého spotřební daní. S touto informací přišly dnešní Lidové noviny, podle kterých si likérky krácením daně přijdou na miliardy korun. Malí lihovarníci se ale brání. Na podobné černé provozy by totiž mohli velice snadno přijít celníci a provoz uzavřít.

„Malé české likérky mívají dva provozy. Technika výroby je v obou úplně stejná, jen se jednou použije líh z oficiálně zdaněného zdroje a podruhé z jiného,“ upřesnil pro Lidové noviny soukromý detektiv, které praktiky malých likérek dlouhodobě sleduje.  Podle něj je celá aféra pouze vyústěním stavu, který český stát už léta toleruje. „Já tomu docela věřím,“ reagoval spolumajitel a jednatel firmy Fruko-Schulz Josef Nejedlý. Podle něj je především severní Morava dokonce doupě černých výrobců“.

Důkazem tak můžou být regály plné levného alkoholu stojícího méně než 80 korun. Pokud se totiž spočítají náklady na legální výrobu, není možné se na takovou cenu dostat. Proti tomu ale argumentuje Pavel Kučera, předseda Sdružení výrobců lihovin, do nějž spadají právě malé likérky. „Pokud vím, tak alkohol pod 80 korun mají většinou velcí výrobci,“ dodal. Podle něj zároveň s touto nízkou cenou přichází velké supermarkety. „Neznám nikoho z našich členů, který by byl v obchodním řetězci,“ podotkl.

Samotní malí výrobci chtěli již v minulosti zmapovat případné padělky svých výrobků. Kučera tak odmítá, že by se některé likérce ztratily oficiální kolky. „Jediné oficiální kolky, které se ztratily, byly ještě před jejich vydáním přímo na celním úřadě ještě předtím, než byly vydány výrobci,“ zdůraznil předseda.