Černý čtvrtek na D1. Od rána ji postupně blokovaly čtyři nehody

D1 zablokovalo několik nehod. Policie provoz obnovila až v podvečer (zdroj: ČT24)

Dálnici D1  zablokovalo v průběhu dne několik rozsáhlých dopravních nehod.  Brzy ráno se stala hromadná nehoda kamionů na 162. kilometru, další nákladní auto se převrátilo na 169. kilometru u Devíti křížů. Dopoledne zastavila dálnici další nehoda na 152. kilometru. A po druhé hodině odpoledne ještě jedna na 93.kilometru u Humpolce. Na dálnici i objízdných trasách se tvořily kolony. Plně zprůjednit  místa nehod podařilo až o půl třetí odpoledne. U Humpolce  byl provoz obnoven v 16:30.

První nehoda se stala v noci u Velké Bíteše, když kamion jedoucí na Prahu narazil do mobilních betonových svodidel. „Do svodidel poté narazil další řidič nákladního vozidla jedoucí ve stejném směru za ním a zůstal s automobilem zaklíněn. Zároveň byla svodidla posunuta do směru na Brno a narazil do nich ještě řidič vozidla jedoucí po dálnici ve směru na Brno,“ řekla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Asi 100 metrů svodidel bylo podle mluvčí poškozených. Ve směru na Brno byla dálnice neprůjezdná. Dopoledne se podařilo havarovaná vozidla vyprostit a odtáhnout. „V tuto chvíli je již provoz na dálnici na km 162 ve směru na Prahu i Brno obnoven,“ informovala před polednem policejní mluvčí JanaKroutilová. Předtím se před místem nehody tvořila několikakilometrová kolona a ucpané byly i objízdné trasy přes Vekou Bíteš.

U další nehody na 169. kilometru, která se stala krátce po páté hodině ranní, byla dálnice uzavřená ve směru na Prahu. Vytvořila se několikakilometrová kolona. Převrácený kamion musela speciální firma vyprostit. Odstraňování nehody komplikovalo vytékání nafty z poškozeného kamionu. Policisté odkláněli dopravu na 178. kilometru u obce Ostrovačice.

Řidič kamionu se lehce zranil, podle mluvčí jihomoravské záchranné služby Hedviky Kropáčkové utrpěl zlomeninu klíční kosti a povrchové zranění hlavy. Záchranáři ho převezli do brněnské nemocnice.

Na stejném místě se stala podobná nehoda i v říjnu

Přesně na tom stejném místě, kde havaroval řidič s kamionem plným hliníkových profilů převrátil se před měsícem i kamion plný prasat. V prvním případě mohl za nehodu spánek řidiče, příčiny druhé nehody policie vyšetřuje. „Ta nehoda měla ten stejný ráz, že najel na krajnici, ta se utrhla a převrátil se na tom stejném místě,“ popisoval vedoucí odtahové služby Michal Polanský. „Pokud by PČR zjistila, že byl příčinou nehody stav vozovky, tak se tím budeme samozřejmě zabývat,“ řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl. A dodal, že ŘSD všechny dálnice, to znamená celých 2012 kilometrů, denně monitoruje v jakém jsou stavu. Podle posledních kontrol 168. kilometr dálnice D1 na seznam potřebných oprav nepatří.

Řidič narazil do stojícího auta v koloně

Před desátou hodinou se srazila dodávka s nákladním autem na 152. kilometru také ve směru na Brno. Dálnice je v tomto místě neprůjezdná, opět se utvořila několikakilometrová kolona. „Podle dosavadních informací přijížděl řidič dodávky s přívěsným vozíkem ke koloně vozidel a narazil do stojícího nákladního automobilu,“ řekla policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Při nehodě utrpěl zranění řidič dodávky, s podezřením na těžké zranění ho záchranáři transportovali do nemocnice. 

Nehoda u Humpolce zastavila provoz na další téměř dvě hodiny

Nehoda nákladního auta a dodávky na 93. kilometru dálnice D1 u Humpolce zastavila kolem 14:45 provoz směrem na Brno. Na místě zasahovali záchranáři. Jeden člověk při nehodě utrpěl vážné zranění. „Jeden muž byl při nehodě těžce zraněn. Na umělé plicní ventilaci ho sanitka převezla do traumacentra fakultní nemocnice v Brně - Bohunicích,“ řekla ředitelka vysočinských záchranářů Vladislava Filová. Podle dispečinku Národního dopravního informačního centra byl provoz  obnoven v 16:30.