Otrávený alkohol už zabíjel dvacetkrát

Ostrava - V Česku zatím zemřelo na otravu metanolem 20 lidí, u tří se čeká na výsledky pitvy. Hygienici dnes také potvrdili první případ otravy metanolem i v Jihočeském kraji, pacient leží v nemocnici v Písku. Otrávil se zřejmě alkoholem z láhve, kterou koupil přes internet. Policie kvůli černému obchodu s alkoholem stíhá 23 lidí a obviněných přibývá. Více informací o nebezpečných láhvích s alkoholem najdete zde. Vzhledem k situaci proto bude podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera prohibice prozatím pokračovat. Kvůli aféře už také německé úřady rozšířily varování před škodlivým alkoholem z Česka, zatímco dosud platilo jen pro sousední Sasko, tak nově platí pro celé Německo.

I po zrušení prohibice může podle ministra ještě lidí s otravou metanolem i zemřelých přibývat. Ukázaly to podobné zkušenosti z Norska a Pobaltí. „K úmrtím docházelo ještě půl roku po útlumu celé epidemie. Síť se bude čistit velmi pomalu. My ale musíme zabránit tomu masivnímu výskytu,“ dodal Heger. Stát nyní jedná s výrobcem léku fomepizol na otravu metanolem o jeho oficiálním dovozu, dodávka by byla placená. Zatím byly z 30 darovaných dávek použity čtyři.

Leoš Heger: „Epidemie nekončí, opatření se teprve diskutují. Dnes večer se sejdou právníci, kteří budou dál upřesňovat možná omezení nařízení… Síť byla infiltrována způsobem, který je značně nepřehledný. Opatření tak stále není možno omezit na konkrétní výrobce a konkrétní výrobce uvolnit.“

Poslední obětí metanolu je žena, která ležela od pátku v kritickém stavu v Nemocnici Podlesí v Třinci, v neděli večer byla po dohodě s rodinou převezena do Ostravy, ještě téhož dne ale žena zemřela. Alkoholem se otrávila v Českém Těšíně.

I přesto, že už téměř tři dny platí zákaz prodeje tvrdého alkoholu, další otrávení pacienti přibývají. Dva dnes přijali ve zlínské nemocnici, nejhorší je dál situace v Moravskoslezském kraji, v tamních nemocnicích (k dnešní 19. hodině) leží 16 lidí, tři jsou v kritickém stavu. Na jižní Moravě mají dva pacienty. Ve velmi kritickém stavu stále zůstává muž v Kyjově. A v umělém spánku je taky pacient v Praze. Naopak v dobrém stavu je 58letý pacient, kterého ve fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze přijali včera v poledne, mimo ohrožení života jsou také tři pacienti z Příbrami. Do domácí léčby lékaři propustili muže v Opavě, druhého v Přerově.

Muži z jižních Čech a z Boskovic se otrávili alkoholem z internetu 

V jiných částech republiky ovšem otrav přibývá; svého prvního pacienta, který požil metylalkohol, oznámil Jihočeský kraj. Devětačtyřicetilý muž byl v neděli hospitalizován v písecké nemocnici. Láhev ve tvaru demižonu o obsahu 0,5 litru s čirou tekutinou měl koupit jeho kamarád přes internet, alkohohol muž vypil na oslavě v Prešově na Slovensku a jednu láhev si odvezl zpět domů. „Cestou do našeho kraje mu však volal kamarád ze Slovenska, který alkohol zakoupil, že má navštívit lékaře, jelikož se jemu a dalším lidem udělalo špatně. Následně u muže lékaři potvrdili přítomnost metylalkoholu v krvi,“ uvedla policie na svých stránkách. Přesný obsah láhve bude známý dnes večer.

Zprávy o první otravě na jihu Čech jsou také jedním z důvodů pro zachování prohibice; jedná se totiž už o sedmý kraj, kde se objevili otrávení lidé, a metylalkoholová tak aféra zasáhla víc než polovinu republiky. „Především musí přestat přibývat otrávení lidé, takže teď to nepřipadá v úvahu,“ uvedl k možnému zmírnění prohibice Heger.

Během prvních tří dní prohibice proběhlo 49 tisíc policejních kontrol, z nichž v 65 případech policisté evidovali případ porušení zákazu prodeje a nalévání tvrdého alkoholu. Celní správa za posledních 24 hodin provedla shodně s potravinářskou inspekcí dva tisíce kontrol, 2 700 kontrol dodržování částečné prohibice provedli také hygienici.

Závadná slivovice
Zdroj: ČT24/Policie ČR

První případ otravy alkoholem z Česka řeší i Slovensko. V prešovské nemocnici skončilo deset lidí, kteří byli na rodinné oslavě, kde se pila slivovice koupená také přes internet z Česka. Lékaři potvrdili otravu metylalkoholem u čtyř z nich. Stejnou slivovici pil i muž z Boskovicka, který je v nemocnici rovněž kvůli otravě metanolem.

Metylalkohol by mohl pocházet z Polska, konkrétně z nemrznoucí směsi do ostřikovačů. Jako jednu z vyšetřovacích verzí to uvádí Lidové noviny. Polská policie ale informaci považuje za fámu, podle ní tomu zatím nic nenasvědčuje, a že by Polsko bylo zdrojem otráveného alkoholu, jednoznačně odmítá. Bez konkrétních informací se tím odmítá zabývat. Možný polský podíl na celé aféře se snaží relativizovat i česká policie. „V žádném případě neplatí to, co se objevuje v médiích, že policie šetří jednu verzi, nebo že potvrdila, že se zaobírá variantou vztahující se na polské území,“ reagoval na informaci policejní prezident Martin Červíček.

V Moravských Budějovicích bylo 1 500 litrů nelegálního alkoholu

1 500 litrů nelegálního alkoholu našli kriminalisté v Moravských Budějovicích na Třebíčsku. Jde o provoz, kde se alkohol prodával. Na místě se našly také etikety značek AB Style a Likérky Drak, které se na jiných místech v Česku objevily na nebezpečném alkoholu. Zatím se neví, zda alkohol obsahuje jedovatý metanol. Jde o první závažné zjištění u kontrolovaných prodejců alkoholu na Vysočině. V kraji zatím není hlášeno žádné úmrtí ani podezření na otravu metanolem.

Prohibice jako šance ke snížení alkoholismu? Nikoliv

Ministerstvo zdravotnictví si slibuje, že částečná prohibice sníží spotřebu alkoholu a Češi už nebudou v čele největších konzumentů – na jednoho Čecha připadá roční spotřeba deseti litrů tvrdého alkoholu.

Podle lékařů ale opatření, které potrvá několik týdnů, nijak výrazně nepomůže, protože lidé závislí na alkoholu přejdou na povolené možnosti a sáhnou po pivu nebo vínu. „Ten, kdo chce pokračovat v pití, tak samozřejmě v něm bude pokračovat jinou formou,“ konstatoval primář oddělení pro léčbu závislostí z bohnické léčebny Karel Nešpor. Efekt tak bude mít prohibice zejména u zbytku veřejnosti, která si podle lékařů začne alkohol pečlivěji vybírat.

České závislosti? Hlavně mladí

V Česku jsou podle odhadů na alkoholu závislá tři procenta lidí, přičemž věk závislých se snižuje. „Dospívající, kteří si vytvořili závislost nebo poškodili mozek, tady zůstanou dalších padesát let a to je ten nejvážnější problém,“ varoval Nešpor. Podle odborníků na závislosti by se tak stát měl dlouhodobě soustředit zejména na boj proti pití mladých lidí a hlavně na kontrolu těch, kteří nezletilým ochotně alkohol prodávají.

Na léčbu zdravotních dopadů alkoholu ze státního rozpočtu padne každoročně čtyři a půl miliardy.