Zeman udělil milost dvěma ženám. Jedné z nich na žádost papeže

Prezident Miloš Zeman udělil milost dvěma vězeňkyním. V jednom případě reagoval na žádost papeže Františka, aby vykonal ke konci svatého roku akt milosrdenství a laskavosti. Jde o matku starající se ve vězení o dítě, která dostala trest za zpronevěru. V druhém případě přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzené.

Prezident omilostnil s ohledem na žádost papeže Františka ke konci Svatého roku milosrdenství mladou ženu starající se ve vězení o dítě, které by po dosažení tří let muselo od matky. Papež František se na prezidenta republiky v nedávné době obrátil osobním dopisem, přiblížil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

„Bylo zcela na rozhodnutí prezidenta republiky, jakou formu aktu milosrdenství a laskavosti zvolí,“ dodal Ovčáček. Milost žena dostala k 20. listopadu, kdy byl Svatý rok ukončen.

Žena trest dostala za zpronevěru a nesplňuje podmínku, již prezident stanovil pro omilostnění, protože není dlouhodobě nemocná.

Ovčáček: Prezident udělil dvě milosti k 20. listopadu (zdroj: ČT24)

Druhá žena trpí dlouhodobou psychickou nemocí a kvůli tomu jí byl už několikrát trest přerušen. Stejně jako v případě první ženy je ve vězení poprvé. Soud ji potrestal za podvod, zpronevěru a trestnou činnost spojenou s konkurzem.

Téměř polovinu trestu už odsouzená vykonala, je vyššího věku a vzhledem ke kladnému hodnocení byla přeřazena do vězení s mírnějším režimem, doplnil Ovčáček.

Počtvrté a popáté

Celkem tak Zeman za své funkční období udělil pět milostí. Před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že nebude udělovat milosti s výjimkou striktně omezeného okruhu humanitárních případů. Pravomoc v udílení milostí převedl v prosinci 2013 na ministerstvo spravedlnosti.

Ministerstvo spravedlnosti ročně obdrží zhruba 600 žádostí odsouzených nebo jejich blízkých o milost. Drtivou většinu musí po přezkoumání zamítnout, protože nesplňují přísná kritéria, která Zeman nastavil.