Rozdělení funkce premiéra a šéfa ČSSD by oslabilo stranu, reagoval Sobotka na návrh Zimoly

Sobotka: Snaha střílet do vlastních řad ničemu nepomůže (zdroj: ČT24)

Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil návrh jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly (ČSSD) o oddělení funkce předsedy sociální demokracie a premiéra za nesmysl. Podle Sobotky by to vedlo k oslabení strany a nahrálo hnutí ANO. Zimola svým podnětem reagoval na pokles volebních preferencí ČSSD.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola vyzval Bohuslava Sobotku k rozdělení funkcí premiéra a předsedy strany. Sobotka jeho návrh odmítá. „Není už žádný důvod se k tomu vracet. Je to nesmysl, který by vedl jen k předvolebnímu oslabení ČSSD a nahrál by hnutí ANO,“ komentoval Zimolův výrok.

Premiér také varoval před snahou Andreje Babiše (ANO 2011) koncentrovat absolutní ekonomickou, mediální a politickou moc. Jen silná ČSSD tomu podle něj dokáže zabránit. Návrh Zimoly a jeho snaha střílet do vlastních řad tak ničemu nepomůže.

Jihočeský hejtman však zastává jiný názor. „Myslím si, že je to jediné řešení, které teď může fungovat. Do nových sněmovních voleb by sociální demokracie šla s novým předsedou, který by podporoval svého premiéra a kterého by naopak podporoval premiér,“ vysvětlil Jiří Zimola před pár dny svůj postoj v rozhovoru pro časopis Týden.

V pátek už se k názorovému střetu vyjadřovat nechtěl. Prý již řekl, co chtěl, a nebude dále rozdmýchávat rozpory uvnitř ČSSD.

S kroky Sobotky nesouhlasí Moravskoslezský kraj

S posledními kroky Bohuslava Sobotky nejsou spokojení ani jeho straničtí kolegové v Moravskoslezském kraji. Stěžují si na jeho změny ve vládě, konkrétně na odvolání ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka. „Zrovna zpochybňování práce Svatopluka Němečka není správné. Odvedl si svou práci, resort zdravotnictví stabilizoval,“ míní Miroslav Novák, šéf ČSSD v Moravskoslezském kraji.

Kromě Svatopluka Němečka v kabinetu skončí i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Premiér Sobotka zatím stále pokračuje v bilančních jednáních. Mimo jiné se už sešel s ministrem dopravy Danem Ťokem, ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem a šéfem diplomacie Lubomírem Zaorálkem.