Na demolice vybydlených domů dal stát 70 milionů, příští rok podporu zdvojnásobí

Události: Bourání domů se státní dotací (zdroj: ČT24)

Právě teď v půlce listopadu finišují na mnoha místech demolice vybydlených domů. Města, která na to dostala státní příspěvek, musí bourání dokončit do posledního prosince. To je také konečný termín pro žádosti druhého kola. Stát letos přispěl skoro 70 miliony, napřesrok to má být téměř dvojnásobek.

Krátce po otevření školy v Sokolově se kvůli velkému počtu dětí museli učitelé střídat na směny. Před šesti lety ale musela radnice řešit opačný problém, školu zavřela kvůli nedostatku dětí. Budova se nedala nijak využít. Do někdejší pýchy socialistického školství, v níž byl i kryt civilní obrany, se teď zakusují obří hydraulické nůžky.

Stejný osud čeká i školu v Rotavě. Bourat by se tam mělo začít příští týden. „Původně základní škola, následně objekt k podnikání a skončili jsme u ubytovny,“ popisuje osud budovy starostka Rotavy Iva Kalátová (nez.).

A padnout musel i bytový dům v Chodově na Sokolovsku, rekonstrukce byla nemožná. Demolice domu poškozeného bezdomovci trvala pouhých devět dní. Město dostalo na bourání téměř půlmilionovou dotaci. „Pro nás to byla výrazná pomoc a hlavně symbolicky vyjádřená podpora tomu, že stát v tomto myslí,“ říká starosta Chodova Patrik Pizinger (HNHRM).

Podobně stát pomohl v 27 případech, kdy šlo o sociálně vyloučené lokality. Aby obce získaly až 80procentní dotaci, musely splnit řadu podmínek.

„V prvním kole bylo vyčerpáno 69 ze 100 milionů korun. Protože objekty ještě neměly například stavební povolení na bourání a podobně,“ uvádí ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Zájem starostů je ale obrovský. Vybydlené domy, často přezdívané domy hrůzy, dělají obcím ostudu. Zbylé miliony z letoška proto stát převede na příští rok a přidá k nim další peníze. Nově o ně budou moct samy žádat i menší obce.