Ředitelem vojenské rozvědky se od listopadu stane Milan Kovanda

Praha – Vláda schválila výměnu šéfa české vojenské rozvědky – dosavadního ředitele Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka vystřídá od 1. listopadu jeho blízký spolupracovník Milan Kovanda. Informace serveru Respekt.cz potvrdil sám Páleník.

„Důvod je ten, že po více než pěti letech ve funkci jsem se rozhodl nepokračovat, neprodloužit kontrakt. Myslím, že je vhodný čas na výměnu ředitele,“ sdělil Páleník. Připomněl, že funkci šéfa vojenské tajné služby zastával více než pět let, což je nejdelší funkční období ředitele v novodobé historii vojenské rozvědky. Premiér Petr Nečas (ODS) podle serveru nabídl Páleníkovi místo ve vedení Správy státních hmotných rezerv. Páleník tuto nabídku údajně v současné době zvažuje.

Pod vedením Páleníka si vojenská tajná služba získala respekt v zahraničí, zejména za činnost v Afghánistánu, když napomohla mimo jiné k dopadení hledaných teroristů. Čelila však i kritice, že se nedostatečně zabývala armádními obchody v době působení Martina Bartáka ve vedení ministerstva obrany.

Páleník kritiku vždy odmítal s tím, že i v této oblasti byla rozvědka aktivní. Podle serveru Respekt.cz ale nikdy nespecifikoval, jaké podezřelé armádní obchody Vojenské zpravodajství překazilo nebo zmapovalo nebo jaké informace zpravodajci předali policii k dalšímu vyšetřování.

Změnu nečekejme, Kovanda představuje kontinuitu

Nastupující šéf Vojenského zpravodajství Kovanda je v armádě od roku 1992, kdy začínal u speciálního průzkumu. Podobně jako Páleník byl opakovaně nasazen v Afghánistánu a předtím i v Kosovu. Od roku 2007 byl velitelem 601. skupiny speciálních sil v Afghánistánu, která byla nasazována v přímých bojových akcích. Své povýšení prý pokládá za velkou výzvu. „Vnímám Vojenské zpravodajství jako důležitou a dobře fungující organizaci a chci dále posilovat dobré jméno této služby,“ uvedl v tiskové zprávě. Změna prý byla plánována déle než rok.

Od nástupu Kovandy do čela Vojenského zpravodajství nelze podle serveru očekávat výraznou změnu ve směřování služby. Jeho jmenování, s nímž byl Páleník srozuměn, představuje spíše kontinuitu. Lze prý předpokládat, že tajná služba bude mít i nadále jako svoji prioritu nasazení v rizikových oblastech, jako je Afghánistán, v Česku pak získávání informací o ekonomické špionáži jiných služeb, například ohledně dostavby Temelína, napsal Respekt.cz.