Sobotka u svých ministrů nešetřil chválou. Se Zaorálkem se mu dobře spolupracuje

Sobotka jednal s Mládkem i Zaorálkem. Oba ministry chválil (zdroj: ČT24)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokračuje v bilančních rozhovorech se členy své vlády. V úterý se setkal s ministrem průmyslu Janem Mládkem (ČSSD). Pochválil ho za podporu investic a exportu. Resort podle něj přispěl i k obnovení hospodářského růstu. Poté hovořil i se šéfem diplomacie Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). U něj ocenil vzájemnou spolupráci a aktivní zahraniční politiku. Oba se pak shodli, že Česko neopustí ambasádu v syrském Damašku.

Mládkovo ministerstvo funguje podle Sobotky dobře. Ocenil, že patřilo k jednomu z mála resortů, který dokázal vyčerpat všechny peníze ze starých operačních programů EU.

Hospodářská politika ministerstva pak podle premiéra přispěla k růstu průmyslu. „Vládě se podařilo realizovat velké množství nových investic a ministerstvo při tom výrazně asistovalo,“ uvedl Sobotka. Zlepšila se prý i podpora exportu. V oblasti energetiky pak zmínil především přípravu dostavby nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany.

Úkoly pro Mládka: Rychlý internet a spotřebitelé

V příštích měsících by se měl Mládek zaměřit na podporu vysokorychlostního internetu nebo posilování ochrany spotřebitelů. Česká obchodní inspekce by podle Sobotky měla jednat aktivněji. Mládek ale dodal, že „pokud chceme, aby inspektoři měli morální integritu, musí být i dobře zaplaceni“. K lepší komunikaci se spotřebiteli mají podle něj pomoci i sociální sítě. 

Za další velkou prioritu vlády označil premiér modernizaci systému investičních pobídek. Česko by podle něj mělo podporovat výrobu s vysokou mírou přidané hodnoty.

„Investiční pobídky musíme zaměřit na dobře placená pracovní místa. Na oblast výzkumu, vývoje a inovací,“ zdůraznil s tím, že v operačním programu na podporu podnikání je připraveno 100 miliard korun. 

Mládek před měsícem nabízel Sobotkovi rezignaci v souvislosti se svým neúspěchem v senátních volbách na Táborsku, premiér se ale rozhodl ho ve funkci ponechat. Vládu naopak opustí jiní dva zástupci ČSSD – šéf resortu zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. 

Po Mládkovi se Sobotka v úterý setkal i s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem. Jejich spolupráce podle něj funguje velmi dobře. „Je to základem toho, aby naše zahraniční politika byla srozumitelná,“ uvedl na společné tiskové konferenci.

Česká zahraniční politika je podle Sobotky aktivní, což dokazují dobré vztahy se všemi sousedy, které nezatěžují žádné vleklé problémy. „Daří se nám ovlivňovat i rozhodování na půdě Evropské unie…, aby nedošlo k rozdělení na západ a východ,“ dodal. 

Mezi prioritami pro nejbližší měsíce zmínil předseda vlády zákon o zahraniční službě, který by mělo ministerstvo předložit vládě ke schválení ještě do konce tohoto roku. Za druhou nejdůležitější prioritu pak označil bezpečnost Česka: „Podílet se na aktivním formování evropské obranné politiky a přispívat k řešení migrační krize. Vytvářet spojenectví proti nesmyslným nápadům, jako jsou například kvóty na přerozdělování uprchlíků.“

Česko proto podle Sobotky i Zaorálka neopustí ambasádu v syrském Damašku. Úřad mimo jiné pomáhá s distribucí humanitární pomoci. „Funguje velmi efektivně. Díky spolupráci s červeným půlměsícem jsme schopni dostat se do oblastí, kam se jiní nedostanou,“ zdůraznil Zaorálek.