Zářící skleníky opět trápí lidi na Liberecku, zastiňovací rolety zřejmě nepomáhají

Zářící skleníky opět trápí lidi na Liberecku (zdroj: ČT24)

Zářící polský skleník na Frýdlantsku, který se stal předmětem mezinárodního sporu, znovu budí emoce. Obří zařízení, v němž se pěstuje zelenina, vydává světelný smog, na který si stěžují okolní příhraniční obce. V září sice firma namontovala speciální zatemňovací systém, z tmavé oblohy se ale místní radovali jen krátce.

Problém se týká skleníku, který polská společnost vybudovala v těsné blízkosti elektrárny Turów. Pěstuje v něm rajčata. Loni bylo světlo ze skleníku v nočních hodinách vidět i ze vzdálenosti 60 kilometrů. Podle měření astronomů svítí za tmy podobně jako stotisícový Liberec. Přemíra světla z Polska ohrožuje i Jizerskou oblast tmavé oblohy, která byla v Libereckém kraji vyhlášena v roce 2009 jako první v Evropě. 

Některé večery se však žlutá záře nad Frýdlantskem nedá přehlédnout. Fotí si ji i starosta Dan Ramzer. „Budu samozřejmě iniciovat jednání na krajském úřadě Libereckého kraje, protože oni nás zastupovali,“ říká starosta.

Poprvé se problém se zářícími skleníky objevil loni v zimě, řešil ho hejtman i ministr životního prostředí. V září firma představila rolety, které měly světlo zastínit. Jenže podle starostů zatemnění nefunguje tak, jak jim slibovali. Nejvíc lidé světlo vnímají při nízké oblačnosti, když se odráží od mraků. „Včera byla ta záře zeslabená, ale předchozí dny to zářilo stejně a vypadalo to, jako by tam to zaclonění nebylo,“ říká starosta Kundratic Milan Götz (nes).

Po celé ploše skleníku jsou u stropu zatemňovací rolety, které jsou schopné se po signálu počítače rozvinout do pěti minut. Společnost Citronex nakoupila systém v Nizozemsku, kde se běžně využívá. Nainstalovala ho během technologické pauzy.

Hejtman: Nejdříve zjistíme, zda se nejednalo o krátkodobý technický problém

V době  natáčení Českou televizí skleník zacloněný byl - clony jsou ale pouze na horní části, ze stran skleník září dál. Rozhodně ale nevydává tolik světla jako v únoru letošního roku. Tehdy byla záře vidět desítky kilometrů daleko. „Nejdřív zkusíme od polské strany zjistit, jestli nebyl jenom nějaký krátkodobý technický problém,“ konstatuje hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

Na písemný dotaz zatím společnost Citronex nereagovala. Podle neoficiálního vyjádření skleníky zastiňují denně. Stejný systém se běžně používá například v Holandsku. Majitel polského skleníku za něj zaplatil milion eur, i přesto, že světelný smog žádná legislativa neřeší. 

Do budoucna firma navíc počítá s výstavbou dalších skleníků, zabrat by měly plochu 100 hektarů. Nové skleníky by měly mít také zastínění.