Sníh vystřídá déšť, teploty se v týdnu přehoupnou přes deset stupňů

Nízké teploty posledních dní zvrátí v polovině příštího týdne teplá fronta, ve čtvrtek by mohlo být až jedenáct stupňů Celsia. Podle výhledu, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), se tak do nižších poloh místo sněhu vrátí déšť – s bílou pokrývkou ale mohou nadále počítat na horách, Krkonoše už dokonce vstoupily do zimní sezony.

Ještě v noci na neděli má mrznout tak, že meteorologové z ČHMÚ raději vydali výstrahu před tvorbou náledí; teploty totiž v místech s malou oblačností mohou spadnout až k minus deseti stupňům Celsia a rizikový tak může být pohyb po chodnících i po vozovce.

Vedle toho nadále platí také výstraha pro Beskydy, kde se mohou do nedělního poledne s čerstvým větrem vytvářet sněhové jazyky. Očekává se, že noc ze soboty na neděli zde přinese dva až deset centimetrů nového sněhu.

Počasí
Zdroj: ČT24

Denní teploty se budou na konci tohoto týdne pohybovat mezi minus jedním a plus třemi stupni a obdobná předpověď platí i pro pondělí. Teplá fronta začne počasí v Česku podle týdenní předpovědi ovlivňovat v noci na středu, nejtepleji – až 11 stupňů – bude zřejmě ve čtvrtek. Meteorologové současně očekávají po víkendu hodně srážek, většinou dešťových, na horách sněhových či smíšených. Místy se dá čekat mrznoucí déšť a ledovka.

Teploty o následujícím víkendu se mají přes den pohybovat od čtyř do osmi stupňů. Další dva týdny budou teploty i srážky průměrné, byť nelze vyloučit krátkodobé výkyvy, a nejchladněji má být v týdnu od 5. prosince.

Hory vstupují do zimní sezony

Díky mrazivým teplotám také mohou do zimní sezony vstoupit české a moravské hory. Lyžovat se o tomto víkendu začíná v Krkonoších, kde v sobotu otevřela první část sjezdovky Anděl na Černé hoře.

Počasí
Zdroj: ČT24

V Krkonoších se první sníh nadcházející zimní sezony objevil 5. října, v noci na 6. října napadlo až čtvrt metru sněhu, který však na většině míst postupně roztál. Nyní už mohou zájemci o lyžování na Černé hoře využít zhruba třistametrový zasněžený úsek, na kterém leží třicet centimetrů přírodního a technického sněhu. Černá hora obvykle zahajuje lyžování mezi prvními v zemi, loni se zde poprvé lyžovalo až 27. listopadu.

Ve středu spustili systém výroby technického sněhu také ve Skicentru Říčky v Orlických horách na Rychnovsku a zasněžuje se v lyžařském areálu Stupava v pohoří Chřiby. Jedná se přitom o jeden z nejníže položených lyžařských areálů v Česku.

Na přírodní sníh jsou ale stále nejštědřejší Krkonoše a spolu s nimi i Šumava, kam letos přišla zima o dva měsíce dřív než loni. V nejvyšších polohách leží kolem čtyřiceti centimetrů sněhu, a šestý ročník svatomartinského sjezdu, který se konal na Pancíři u Železné Rudy, tak mohl letos poprvé proběhnout na bílém poprašku.

Počasí zde ale jinak svědčí hlavně běžkařům; vrstva sněhu na sjezdovkách totiž ještě nestačí, a malé lyžařské areály by se tak mohly rozjet nejdřív příští víkend. Velká střediska zahájí sezonu na začátku prosince.