Kontroluje se po celém Česku, hrozí zákaz prodeje na tržištích

Havířov - Na 200 hygieniků začalo kontrolovat kvalitu alkoholu prodávaného v restauracích a barech, ale i jídelnách, tržnicích a obchodech po celé ČR. Již byly zjištěny první podezřelé šarže, z nichž byly odebrány vzorky. V jedné z provozoven Olomouce celníci nalezli 113 lahví lihovin bez kolku. Včera byly neoznačené barely s alkoholem objeveny v Praze. V souvislosti s otravami by mohl být do budoucna zakázán prodej alkoholu na stálých tržištích. V nejpřísnější variantě zákona by tvrdý alkohol byl k dispozici jen v kamenných obchodech.

Česko se také dohodlo s Polskem na koordinaci hygienických kontrol vzhledem k tomu, že kromě dosavadních osmi českých obětí metanolu zemřeli po konzumaci alkoholu neznámého původu také dva lidé ve městě Kielce na jihovýchodě Polska. Společný postup začne platit od středy.

Už i slovenské úřady kvůli otravám metanolem spustily kontrolu domácích obchodníků a pátrají po podezřelém alkoholu. Slovenští potravinoví inspektoři se při prověrce zaměří na prodejní stánky, obchody, benzinové pumpy a na místa, kde se prodává rozlévaný alkohol. „V případě podezření můžeme nařídit zákaz prodeje a vzorky se podrobí analýze,“ řekl Jaroslav Remža z veterinární a potravinové správy. První výsledky kontrol by mohly být známy v nejbližších dnech. Kontroloři budou pátrat po alkoholu od českého výrobce Likérka Drak. Právě barely s lihem s etiketou tohoto výrobce zabavila v pondělí česká policie. Likérka se bránila, že jde o padělky a že alkohol s metanolem od ní nepochází.

Ministerstvo zdravotnictví varovalo před pitím alkoholu, u kterého není jasný a zaručený původ, tedy v neoznačených skleněných a PET lahvích, demižónech či kanystrech.

Zadržený alkohol
Zdroj: ČT24

U devadesáti litrů lihovin je původ neznámý

Na neoznačené lahve narazili celníci při kontrole prodejních a skladovacích prostor provozovny nedaleko centra Olomouce. Lahve byly uzavřené i otevřené. „Šlo o 113 lahví alkoholických výrobků neznámého původu, tedy o 90 litrů lihovin. Celníci zboží zajistili, odebrali vzorky a zaslali k analýze do laboratoře,“ uvedla mluvčí. Dodala, že kontrolovaná osoba je podezřelá ze spáchání správního deliktu neoprávněného nakládání s neoznačeným lihem nebo kontrolními páskami a hrozí jí pokuta až pět milionů korun nebo propadnutí věci.

Od ledna do této doby zajistili celníci při kontrolách prodeje neoznačených lihovin více než 18 tisíc litrů alkoholu a zabránili daňovému úniku ve výši 2,5 milionu korun.

Větší část vzorků bude analyzována až zítra. Již včera bylo provedeno několik set kontrol. „Jde zhruba o číslo 400, během dneška počítáme, že by mohlo být uděláno dalších 500 kontrol,“ podotkl Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Objevily se už první podezřelé šarže. „Byly z nich odebrány vzorky do laboratoře, šlo o šarže neoznačené platným kolkem,“ řekl Pokora. Tyto případy byly posléze předány celní správě. Pokud by se prokázalo, že alkohol obsahuje větší množství metanolu, bude dán podnět policii pro podezření ze spáchání trestného činu. „Zatím bylo jedno podezření v hlavním městě z pondělí, bylo předáno celní správě, další, ve Středočeském kraji, bylo předáno policii. V Plzni u sedmi kontrol se čeká na předložení nabývacích dokladů. Pokud nebudou předloženy, případ bude předán policii nebo celní správě,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Alkohol
Zdroj: ISIFA/SME/Peter Žákovič

Pozornost je upřena na provozovny, kam chodí lidé za levným pitím

Původně si inspekce myslela, že se kontroly zaměří pouze na Ostravsko a Havířov. S narůstajícími případy přes víkend se ale zjistilo, že se záležitost bude týkat zřejmě celé ČR. „Podle prvních informací se mělo jednat o rozlévaný alkohol ze stánků a malých prodejen,“ poznamenal Pokora.

Vytipovány byly proto právě tyto provozovny, a to v oblastech, kde podle Pokory mají lidé „hlouběji do kapsy“.

Inspektor nejprve oznámí kontrolované osobě, že u ní provede kontrolu, následuje důkladná kontrola nabývacích dokumentů. „Pokud je vše v pořádku, inspektor zkontroluje, jak šarže alkoholu vypadá, jakou úroveň má označení lahve, zda se nejedná o falzifikát, zda je označená kolkem,“ konstatoval Pokora.

Hygienici už včera v Praze objevili neoznačené barely s alkoholem. Primě a České televizi to včera řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger. Zatím podle něj není jasné, zda jde o metylalkohol, pravděpodobně je to ale další stopa v kauze závadného alkoholu, kterým se v posledních dnech v Česku otrávilo několik lidí. „Tady v pražské zóně zabavili hygienici několik barelů lihu, o kterém se neví, zda neobsahuje metylalkohol. Ale v každém případě ty nádoby jsou nekolkované a pravděpodobně se jedná o nějaký kontraband, který by mohl být další stopou,“ řekl televizím.

Inspektoři nestíhají, protokoly jsou jim odpuštěny

Následuje už jen rozhodnutí, jestli inspektor odebere vzorek - a sepsání protokolu o kontrole. „Teď je ta situace ale tak kritická, že v případě, že je vše v pořádku, nevyžadujeme tento protokol,“ dodal Pokora.

Do Česka se dováží například nezdaněný alkohol z Itálie. „Zdroje můžou být různé, nemusí to být omezeno pouze na Polsko,“ míní Pokora. V tomto případě ovšem nemůže být původ v kvasném lihu, připomněl, jde totiž o jedovatý metanol.