ČSSD i VV chtějí kvůli Lessymu Kubiceho rezignaci

Praha – Podle sociálních demokratů se dnes prokázalo, že odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho bylo účelové. Ministr vnitra Jan Kubice by proto měl vyvodit osobní zodpovědnost a rezignovat. Na brífinku to uvedl stínový ministr vnitra Jeroným Tejc. Pokud by Kubice odstoupit nechtěl, tak by ho měl podle představ ČSSD premiér Nečas odvolat. Rezignaci Kubiceho požadují také Věci veřejné.

Generální inspekce bezpečnostních sborů Lessyho obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a pomluvy, vzápětí ho ministr vnitra Kubice z funkce odvolal. Lessy se ale brání, že inkriminovaný čin spáchat nemohl, protože byl na dovolené. „Inkriminovaného jednání jsem se měl dopustit 6. 9. v dopoledních hodinách ve své kanceláři v budově policejního prezidia. Samozřejmě jsem takový čin nemohl spáchat, protože tou dobou jsem byl zhruba ve 400km vzdálenosti,“ uvedl ve Studiu ČT24 Petr Lessy. 

Podle sociálních demokratů šlo o snahu ministra Kubiceho bývalého policejního prezidenta dostat z funkce. „Já jsem přesvědčen, že Jan Kubice, který přezval osobní odpovědnost za celou tuto věc, by měl konat tak, jak slíbil. Při diskuzi, kterou jsem s ním měl v Událostech, komentářích, řekl, že pokud se prokáže, že to obvinění je účelové, tak on ve vteřině odstoupí,“ řekl Tejc a také Kubicemu vyčetl, že Lessyho z funkce rovnou odvolal, místo toho jej měl postavit mimo službu. Hrozí totiž, že by policie po nějakou dobu mohla mít dva policejní prezidenty – odvolaného Petra Lessyho a jeho nástupce Martina Červíčka. 

VV: Kromě Kubiceho má rezignovat i šéf GIBSu

Podle Věcí veřejných nejčerstvější informace v Lessyho případu dosvědčují, že odvolání policejního prezidenta stojí na chabém konstruktu. „Lidé, kteří stojí v pozadí tohoto vykonstruovaného politického procesu proti policejnímu prezidentovi, stáli na tak tenkém ledě, že jim na přípravu této dětinské habaďůry nezbylo dostatek času, aby se vyvarovali fatálních chyb,“ uvedl na brífinku předseda strany Radek John. 

Šéf VV se zároveň odvolal na prohlášení ministra vnitra Jana Kubiceho, který minulý týden v Událostech, komentářích uvedl, že pokud se ukáže, že Lessyho odvolání bylo účelové, odstoupí ze svých funkcí. Podle Johna ten čas právě nastal. „Očekáváme, že ministr Kubice dostojí svému veřejně danému slibu a odstoupí ještě dnes. Stejný krok očekáváme i od šéfa GIBSu Ivana Bílka,“ řekl někdejší ministr vnitra John. Osobní odpovědnost by prý měl vyvodit i premiér Petr Nečas.