Vyšetřování mé kauzy trvá v Olomouci příliš dlouho, stěžuje si exžalobce Grygárek

Bývalý náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek si stěžuje na délku svého vyšetřování, obviněn je od prosince 2013. Obrátil se proto na olomoucké žalobce i Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) s žádostí o výkon dohledu nad svým případem. Informaci ČT sdělil mluvčí NSZ Petr Malý. Grygárkovo stíhání souvisí s prošetřováním lobbisty Romana Janouška a s kauzou okolo Jany Nečasové (dříve Nagyové).

„Nejvyšší státní zastupitelství v nedávné době obdrželo další podnět obviněného k výkonu dohledu, kterým se momentálně zabývá,“ uvedl Malý. Podle státního zástupce Pavla Komára z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podal Grygárek prostřednictvím svého právního zástupce také žádost o odstranění průtahů v řízení.

NSZ v minulosti už jednou námitce Libora Grygárka vyhovělo. Letos v červenci nařídilo olomouckým žalobcům, aby zrychlili vyšetřování jeho kauzy. Vyšetřování ale dosud nebylo ukončeno. „V případu stále podnikáme nezbytné kroky,“ řekl ve středu ČT Pavel Komár.

Zneužití pravomoci?

Grygárek je od roku 2013 obviněn ze zneužití pravomoci v souvislosti s lobbistou Romanem Janouškem. V případě prokázání viny mu hrozí trest od šesti měsíců do tří let vězení.

Podezření se týká let 2009 až 2012. Podnikateli Janouškovi, o jehož spojení s Grygárkem opakovaně psala média, před lety zablokovala konta ve Švýcarsku tamní prokuratura. Kvůli podezření na praní špinavých peněz vyšetřovala pohyby peněz v celkové výši dvou miliard korun, s žádostí o právní pomoc se obrátila i na české žalobce. V roce 2010 však Švýcaři případ odložili.

Koncem roku 2011 vyšlo najevo, že Grygárek jednal s Janouškem v době, kdy pražské vrchní státní zastupitelství řešilo pět případů, které se Janouška týkaly.

Podle dřívější tiskové zprávy olomouckých žalobců je trestní stíhání spojeno s kauzou bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nečasové, dříve Nagyové. Z rozsáhlého spisu dosud vzešlo několik případů.