Virus HIV má o třetinu více lidí než loni. Až tisícovka Čechů o nákaze neví

Počet lidí nakažených virem HIV dál stoupá. Za první tři čtvrtletí letošního roku v Česku přibylo 244 lidí, což je zhruba o třetinu více než loni za stejné období. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu. Podle České společnosti AIDS pomoc začíná mít situace u bisexuálních nebo homosexuálních mužů charakter epidemie.

Za samotné září zaznamenal zdravotní ústav 28 nových případů HIV. Nejvíce nakažených zatím letos přibylo v únoru, a to 36. Z jednotlivých regionů republiky bylo zatím nejvíc nových případů v Praze - celkem 105. Metropole má nejvíc nově nakažených ze všech krajů i v přepočtu na obyvatele.

Loni bylo k 30. září 185 nových případů HIV. Letos je tak počet o šest desítek vyšší a pravděpodobně budou rekordní i celoroční údaje. Loni přibylo 266 nakažených HIV, což byl nejvyšší nárůst od roku 1985, kdy se v tuzemsku výskyt viru sleduje. Zdravotníci od té doby zaznamenali 2864 případů. U 500 lidí propukla nemoc AIDS a 252 lidí zemřelo.

HIV/AIDS v České republice
Zdroj: SZÚ

Podle předsedy spolku České společnosti AIDS pomoc Roberta Hejzáka je nárůst způsobený především tím, že výrazně vzrostl počet neodhalených nosičů viru. „Pět set až tisíc lidí je nakaženo, ale neví o tom,“ upozornil. Pomohlo by podle něj intenzivnější testování i větší podpora používání kondomů během sexuálního styku. „Součástí prevence musí být také destigmatizace. Čím větší stigma je s HIV spojeno,  tím menší je ochota lidí nechat se testovat,“ dodal. 

Ministerstvo zdravotnictví vidí za nárůstem nakažených především fakt, že se lidé smrtícího viru přestali obávat. Podle resortu bude potřeba na toto téma otevřít celospolečenskou diskusi. 

Vir HIV napadá lymfocyty v krvi a ve střevě, které jsou nezbytné pro imunitu. Jejich množství po nakažení do zhruba šesti týdnů prudce klesne. Pak se propad zastaví a situace se zlepší. Postupně ale znovu ubývají, což může trvat i osm let. Po nich obvykle nemoc AIDS propuká. Bez léčby nemocní do několika let umírají.

Testování na HIV
Zdroj: Roman Vondrouš

Z celkového počtu HIV pozitivních zaznamenaných od roku 1985 tvoří naprostou většinu, přes 85 procent, muži. Nejčastějším způsobem přenosu viru je pohlavní styk mezi homosexuálními či bisexuálními muži, následovaný stykem mezi heterosexuály a nitrožilním užíváním drog. 

Virus začíná být vůči lékům odolnější

Nemoc AIDS je stále neléčitelná. Zdálo se sice, že život HIV pozitivních bude díky novým lékům snesitelnější a delší, ukazuje se ale, že roste odolnost viru. Proti některým lékům začíná být imunní, podobně jako některé kmeny bakterií už nereagují na antibiotika. Britští vědci našli odolné kmeny HIV v subsaharské Africe u šedesáti procent ze sledovaných, v Evropě u dvaceti procent.