Auta přecházejí na zimní obutí, servisy jedou na plné obrátky

Události: Přezouvání letních pneumatik (zdroj: ČT24)

Pneuservisy povolávají do práce posily, přijít musí i technici, kteří by jinak měli volno. Ani to ale nestačí a čekací doby jsou někde delší než týden. V Česku právě probíhá každoroční akce zvaná přezouvání pneumatik. Na vybraných silnicích jsou zimní gumy od listopadu povinné, jinde záleží na povětrnostních podmínkách.

Objednací lhůty do pneuservisů například na Karlovarsku jsou momentálně týden až dva. Potvrdil to vedoucí jednoho z nich Jan Podojil. Podobné jako v Karlových Varech je to podle něj i v okolí. 

Na rozdíl od letních jsou zimní gumy mnohem měkčí a lépe přilnou k silnici. Dobře také odvádějí rozježděný sníh.

Podle průzkumu serveru Pneumatiky.cz bude mít na začátku listopadu přezuto na zimní gumy 82 procent motoristů. To je o tři procentní body více než loni a nejvíce od zavedení této povinnosti před pěti roky. 

Zhruba tři procenta motoristů přezouvání neřeší a jezdí celý rok na letních, zimních nebo celoročních pláštích a zbylých 15 procent na zimní pneumatiky přezuje až podle počasí.

Pneu
Zdroj: ČT24

V případě havárie s letními pneumatikami na sněhu můžou pojišťovny odmítnout uhradit škodu. Jak říká dopravní specialista Bohumil Oslík, jízda s takovým autem je přestupek.  

Dopravní specialisté radí přezout zimní pneumatiky, už když teplota klesne pod 7 stupňů Celsia a jen prší. Bez ohledu na předpisy můžou zabránit nehodám.

Například karlovarští policisté vyjeli od počátku měsíce října k více než 1600 nehod. Přitom u více než poloviny z nich hrála podstatnou roli právě mokrá vozovka, uvedla mluvčí Policie Karlovarského kraje Kateřina Böhmová. Kromě sněhu, ledu a vody policisté na podzim varují i před velkým množstvím napadaného listí.

V zahraničí se ustanovení o povinnosti mít zimní pláště liší. Slovensko, Polsko, Německo, Francie nebo Švýcarsko sice nemají pevné datum pro povinnou výměnu, motorista však musí mít přezuto, pokud panují zimní klimatické podmínky.

V Itálii platí odlišná situace pro Alpy (povinné zimní gumy od 15. října do 15. dubna) a pro zbytek území. V Rakousku platí, že od 1. listopadu do 15. dubna musí být vozidla vybavena zimními pneumatikami, pokud to povětrnostní podmínky vyžadují.