Řidičáky za úplatu mají jít k soudu

Praha – Osmadvacet lidí z řad pražských zkušebních komisařů, učitelů autoškol i jejich majitelů navrhují poslat před soud policisté z protikorupčního útvaru. Po ročním vyšetřování tvrdí, že za úplatek nabízeli pachatelé hladkou cestu k řidičskému průkazu a zkoušky jen na oko. Doklad dostali dokonce i ti, kteří by neprošli a obávali se závěrečných zkoušek.

„Provozovatelé autoškol předávali zkušebním komisařům úplatky, které se pohybovaly ve výší od dvou tisíc do patnácti tisíc korun,“ upřesnil mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Nic se neskrývalo, peníze šly výběrčím rovnou do kapsy. Zkušební komisaři z magistrátu poté zajistili hladký průběh zkoušky. „Uchazeči o rozšíření nebo získaní řidičáků toto oprávnění nezískali na základě svých vědomostí, ale na základě úplatku,“ dodal Ibehej.

Podle mluvčí pražského magistrátu Terezy Králové zavedl úřad v rámci zamezení korupčního jednání veškeré zkoušky na jednom pracovišti, a sice na Bohdalci. Podobně jako v Praze se dalo řidičské oprávnění získat i v Nepomuku, Ostravě, Velkém Meziříčí nebo Mariánských Lázních. Tam si dokonce někteří za 11 tisíc přišli do autoškoly rovnou pro průkaz.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Na Vysočině zas lektor vyplňoval správné odpovědi v testu místo žáka a podobně to vypadalo i v Ostravě, kde měli úředníci úplatky přebírat na toaletách magistrátu. I v těchto případech už padla obvinění.