Onkologové varují před alternativní léčbou, ztráta času může být osudná

Události ČT: Pokusy o alternativní léčbu rakoviny berou čas (zdroj: ČT24)

Desítky, možná i stovky lidí s rakovinou ročně řeší své zdravotní potíže návštěvou léčitele nebo alternativními metodami. Česká onkologická společnost takové jednání neschvaluje a lidi varuje, aby nevěřili zdánlivě zázračným metodám. Někdy se totiž stává, že k onkologovi přichází v pokročilém stadiu nemoci, kdy už s klasickou medicínskou léčbou nelze uspět.

„Většina postupů alternativních léčitelů nepoškodí pacientovi přímo zdraví. Může ho ale zásadně poškodit tím, že oddálí účinnou terapii,“ vysvětluje zástupkyně přednosty Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice Petra Tesařová.

Předsedkyně České onkologické společnosti Jana Prausová pak poukazuje na případ, kdy léčitelé radili lidem s rakovinou, aby objímali mladé stromy, protože tím získají sílu.

„To teda opravdu nepomáhá. A znám třeba případ zdravého muže, který měl onemocnění, které by bylo léčitelné, ale protože objímal stromy, tak už se k té léčbě nedalo ani přikročit,“ vzpomíná si Prausová.

Javorový sirup a rituály nezabírají

Lékaři se setkávají i s případy, kdy pacient ukončí kvůli léčitelům klasickou terapii. Podle Prausové pak léčitel může zneužívat doznívání léčby, kterou pacient prodělal ve zdravotnickém zařízení a vydávat ji za úspěšnost vlastního postupu. Případy, kdy léčitel určí nemocnému léčbu javorovým sirupem, hladovku nebo rituály, končívají smrtí.

Léčbu čtrnácti nejčastějších nádorů, mezi které patří karcinom tlustého střeva a konečníku, nebo rakovina prsu a prostaty, absolvuje v současnosti podle oficiálních odhadů 42 640 lidí. Dá se tedy předpokládat, že se pomocí metod západní medicíny léčí přes 50 tisíc pacientů s rakovinou.

Počet lidí s nádorem (v tis.)
Zdroj: ČT24

Ti, kteří se rozhodnou pro alternativní metody, se většinou počítají ve stovkách. Podle odborníků se často objevují velmi zvláštní metody, k nimž patřila v minulosti třeba devitalizace – tedy podvazování nádorů.

V roce 2002 ji třeba prosazoval ve vrchlabské nemocnici tehdejší ředitel Vladimír Dryml přesto, že k tomu neměl povolení ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo nejprve testování metody umožnilo třem nemocnicím, později ho úplně zastavilo. Jako uznaná metoda se devitalizace nikdy využívat nezačala.

  • Kvůli stížnostem na alternativní způsoby léčby zřídilo ministerstvo zdravotnictví před dvěma lety e-mailovou adresu sarlatani@mzcr.cz. Došla na ni dosud víc než stovka podnětů. 

Význam hraje i důraz na psychiku

Metody léčby rakoviny uznávané při konvenční léčbě se neustále zlepšují díky novým technologiím i šetrnějším lékům. Pacientům lékaři již běžně připravují léčbu na míru, která se přizpůsobí chování konkrétních nádorových buněk tak, aby je opravdu zničila a zabránila návratu rakoviny.

Významnou roli hraje také léčba symptomů nemoci, kterou doprovází třeba nechutenství a bolesti. Na uzdravení má vliv i spánek, zdravá strava, ale i psychická pohoda. Proto se stále častěji mluví o dosud spíše upozaděné léčbě psychologické a sociální.