V Brně testují unikátní sedačky odolné vůči výbuchům

Češi vynalezli sedačky odolné proti explozím (zdroj: ČT24)

Ve Vojenském výzkumném ústavu v Brně dokončují vývoj sedaček odolných proti výbuchům. V současné době se testují, do budoucna mají tvořit vybavení vojenských aut i obrněných transportérů. Nastražené výbušniny způsobují problémy vojákům sloužícím třeba v Afghánistánu nebo Iráku.

Osádka obrněného transportéru vybaveného speciálními sedačkami má přežít deset kilo TNT nebo výbuch protitankové miny. Pro testy se používá dvanáctitunový výbuchový modul zvaný Pštros.

Důležité jsou speciální lamely. „Musí to zpomalit zrychlení při výbuchu, když se zvedá vozidlo, a zároveň když spadne zpět na zem,“ řekl šéfkonstruktér protiminové sedačky Zdenek Horák.

Originální řešení české protiminové sedačky vymyslel konstruktér a designér Zdenek Horák. Unikátní je i ochrana hlavy. „Hlava vojáka je mezi sklopnými prvky na místě, kde hrozí, že si zlomí vaz. Z toho důvodu tam musí mít tuto ochranu,“ podotkl Horák.

Protiminové sedačky české výroby
Zdroj: ČT24

Vývoj protiminových sedaček začal v Česku v roce 2013, kromě Vojenského výzkumného ústavu se na něm podílí další tři české firmy. „Předpokládáme, že i výrobu budou zabezpečovat české firmy,“ konstatoval ředitel výzkumného ústavu Bohuslav Šafář.

Novinkou má být vybaveno dvacet obrněných kolových transportérů Pandur, které si ve verzi spojovací a štábní objednala česká armáda, vojáci je mají dostat do konce roku 2020. O nové sedačky už mají zájem i spojenecké armády – Maďarsko, ale i polská či italská armáda.