Třetina nových doktorů jsou cizinci, mladí Češi odcházejí na Západ

Události: Nábory do zahraničních nemocnic (zdroj: ČT24)

Každý rok odcházejí do zahraničí asi dvě stovky absolventů medicíny, nejčastěji do Británie a Německa. Lákají je vyšší výdělky i lepší pracovní podmínky. Volná místa v Česku pak zaplňují lékaři z východu – nejčastěji ze Slovenska, Ukrajiny a Ruska. Česká lékařská komora loni přijala 1363 nových členů, 400 z nich jsou cizinci.

Čtyři desítky německých a rakouských klinik teď lákají tuzemské doktory i další zdravotnický a pečovatelský personál na náborové akci přímo v Praze. Koná se už poosmé a podle organizátorů na ni každoročně zavítá kolem 1500 zdravotníků nebo studentů lékařských oborů. Zhruba 100 až 150 z nich pak za prací do zahraničí odejde.

Největší zájem je o chirurgy, ortopedy a obecně o lékaře v nemocnicích. „V poslední době je obrovský zájem také o zdravotní sestry a pečovatele,“ uvádí Zlata Stašková z pořadatelské agentury.

Počet českých lékařů v Německu
Zdroj: ČLK

Počet českých lékařů působících v Německu neustále roste, podle České lékařské komory loni překonal tisícovku. Za posledních pět let se tak více než zdvojnásobil. Nejčastěji míří do nejbližších spolkových zemí – Saska a Bavorska. Většina pracuje v nemocnicích, vlastní praxi má jen padesátka lékařů. Desítky Čechů pracují také u záchranné služby.

„Návrat do Česka? Nevidím důvod“

Na chirurgii v německém Herzbergu už třetí rok pracuje český lékař Ondřej Krčil. „Hned po škole jsem se rozhodl, že bych to mohl zkusit v cizině – získat zkušenost a vydělat trochu peněz. Nakonec to vyšlo, ale začátek byl docela pekelný,“ popisuje.

Ještě před odjezdem se totiž musel naučit německy, zvládl to za deset měsíců. Práci na chirurgii si pochvaluje, kolegové ho přijali a dobrý je i plat. O návratu do Česka proto teď neuvažuje. „Zatím nevidím žádný důvod,“ dodává Krčil.

Před lety si on sám právě na pražské burze pracovních příležitostí napsal kontakt na kliniku, kam později nastoupil. Dnes radí kolegům, kteří mají podobné plány jako on.

Nedostatek lékařů je i v Německu a Rakousku. Job veletrh je proto logickým krokem, protože o naše zdravotníky je tam zájem. Na rozdíl od nás jim mají co nabídnout.
Michal Sojka
mluvčí České lékařské komory

Láká vyšší plat a lepší podmínky

České doktory láká za hranice zejména mnohem vyšší plat a lepší pracovní podmínky. Absolventi si v německých a rakouských nemocnicích mohou vydělat v přepočtu asi 115 tisíc korun měsíčně, vedoucí lékaři mohou mít až 450 tisíc a sestry nebo pečovatelky si přijdou až na 67 tisíc korun.

Podle nedávného průzkumu mezi velkými fakultními a krajskými nemocnicemi, jehož výsledky zveřejnil časopis České lékařské komory, se platy absolventů v Česku pohybují od 30 do 55 tisíc korun. Primáři si i s příplatky vydělají od 72 do 128 tisíc a všeobecné sestry mezi 26 a 36 tisíci.

České doktory nahrazují hlavně Slováci

Volná místa v českých nemocnicích a klinikách, která neobsadí absolventi tuzemských lékařských fakult,  zaplňují cizinci. Téměř výhradně z východu. Loni přijala Česká lékařská komora do svých řad 1363 členů, cizinců bylo 400. Většina ze Slovenska, následují Ukrajinci a Rusové.

Ani cizinci však nezvládají zaplnit mezeru na pracovním trhu. Podle lékařské komory v českých nemocnicích chybí zhruba tisícovka lékařů. Odchod mediků do Německa není takovým problémem jako neschopnost nebo nechuť politiků řešit situaci v českém zdravotnictví, tvrdí komora.

Počet lékařů-cizinců v Česku
Zdroj: ČLK
  • Slovensko 284
  • Ukrajina 58
  • Rusko 27
  • Bělorusko 8
  • Kazachstán 4
  • ostatní země 19
  • Zdroj: ČLK

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že potíže tak vážné nejsou, za pár let by to ale mohlo být jinak. „Situace v této chvíli není kritická, je spíš problém s rozmístěním lékařů po republice. V dlouhodobém horizontu to ministerstvo vnímá jako časovanou bombu a děláme všechno pro to, abychom jejímu výbuchu zabránili,“ říká mluvčí resortu Ladislav Šticha.

„Zvyšujeme několik let po sobě i do budoucna platy lékařů, nejrychleji ze všech zaměstnanců v České republice. Zjednodušujeme systém vzdělávání a snažíme se také výrazně navýšit počet mediků na českých univerzitách,“ vyjmenovává Šticha kroky ministerstva.

„Připravuje se novela systému vzdělávání, ale bohužel to, co zatím vypadá, že vyjde z Poslanecké sněmovny, může být ještě horší, než je stávající stav,“ oponuje mluvčí lékařské komory Michal Sojka.