Ekonom: Byznys pojede dál. Bez ohledu na dalajlamu

Dynamika česko-čínských hospodářských vztahů v posledních letech roste a setkání s dalajlamou na ně nemá vliv. „Tyto vazby jsou pevnější a založeny na dlouhodobějších vztazích. Byznys pojede dál. Bez ohledu na dalajlamu,“ přidal svůj pohled na aktuální téma ekonom z VŠE Martin Slaný. Podle jeho názoru se celá věc ohledně přijetí dalajlamy některými českými politiky stala součástí vnitropolitického sporu. „Je to tak trochu pokrytectví, protože tu nejde ani o český národní zájem, ani o dalajlamu, natož o Tibet,“ řekl Slaný.

Určité části veřejnosti a médií se podařilo vytvořit falešné dilema, že se jedná o spor mezi obchodem a svobodou. Nic takového není.
Martin Slaný
Institut Václava Klause

Ekonom z VŠE Martin Slaný také připomněl, že vzájemné obchodní vztahy obou zemí jsou výrazně asymetrické. Poukázal na to, že objem importu čínského zboží do Česka velkou měrou převyšuje vývoz produktů opačným směrem. „A to přesto, že se nám za posledních sedm, osm let podařilo zvýšit export do Číny až trojnásobně. Každopádně ze zemí mimo Evropskou unii je Čína naším nejdůležitějším partnerem,“ zdůraznil Slaný.

V posledních letech roste dynamika česko-čínských hospodářských vztahů (zdroj: ČT24)

Pro Vojtěcha Filipa z KSČM je podstatné, že Česko uzavřelo legitimní smlouvy s Čínskou lidovou republikou a jejími investory a má též šanci samo investovat v Číně. „A samozřejmě u každého dvoustranného vztahu platí, že se partner ptá, jestli smlouvy platí, nebo neplatí,“ podotknul šéf komunistů.

Úcta k lidským právům a ke svobodě jako obchodovatelné komodity?

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že nejrychleji rostla obchodní výměna mezi Českou republikou a Čínou za éry ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. „A ten se, věru, před čínskými soudruhy nehrbil,“ uvedl Kalousek a dodal: „Nemám nic proti obchodním vztahům s Čínou, ale pak si musíme říci, co je obchodovatelné, a co ne. A úcta k lidským právům a ke svobodě prostě nejsou obchodovatelné komodity.“

Čína v úterý pohrozila Česku zhoršením vztahů kvůli schůzkám politiků s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Ve stejný den večer vydali nejvyšší čeští ústavní činitelé prohlášení o respektu k územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí. O zveřejnění prohlášení rozhodl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) Hrad.

Podle patnácti českých nevládních organizací mohou tuzemští ústavní činitelé svou „servilitou“ v úterním prohlášení znevážit českou zahraniční politiku. Přijetí dalajlamy podle organizací není důvodem pro zhoršení vztahů Česka s Čínou. „Agendy podpory lidských práv a zahraničního obchodu nejsou nikterak v rozporu,“ praví se ve stanovisku, pod kterým jsou podepsány třeba Amnesty International, Asociace pro mezinárodní otázky, Centrum pro studium demokracie a kultury, CEVRO, Člověk v tísni či Forum 2000.

Tibetská vlajka na rektorátu Univerzity Hradec Králové
Zdroj: David Taneček/ČTK

Kriticky se k prohlášení ústavních činitelů vyjadřovali i někteří politici či univerzity. Ve středu se s dalajlamou sešlo na půdě Senátu 50 zákonodárců a místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek označil setkání za dobrou odpověď na prohlášení. Některé vysoké školy zase vyvěsily tibetskou vlajku. Vyvěsily ji i radnice, v jejichž čele jsou zástupci hnutí Starostové a nezávislí. Vlajky mají symbolizovat podporu uznávané duchovní autoritě, kterou dalajlama bezpochyby je, sdělil předseda hnutí Petr Gazdík.

Přímé zahraniční investice v ČR
Zdroj: ČT24

Nesouhlas s prohlášením ústavních činitelů dal najevo i bývalý český premiér Mirek Topolánek, když na stránkách deníku Echo24.cz konstatoval: „Nejsem žádný pravdoláskař, notabene sluníčkář, ale založit stát pouze na strategickém přikrčení se, ekonomickém přežívání, zahraničněpolitickém oportunismu, konzumerismu, rovnostářství a vlezdoprdelizmu a současně totálně rezignovat na hodnoty, které pořád ještě drží euroatlantickou civilizaci nad vodou, je zbabělé, odsouzeníhodné a kontraproduktivní.“

Neexistuje žádná korelace mezi naší zahraniční politikou a vzájemnou obchodní bilancí. Čína jako světová velmoc si své vztahy tvoří a vybírá zásadně sama. Naše podlézavá politika nám na čínském trhu nepomůže.
Mirek Topolánek

Pražští lidovci poděkovali ministru kultury Danielu Hermanovi a dalším představitelům KDU-ČSL za to, že se s dalajlamou sešli. Hermana se zastal i ministr financí Andrej Babiš (ANO). Řekl, že ekonomické vztahy s Čínou nevidí jako mimořádně dobré, a některé firmy podle něj už litují spojenectví s Čínou.

Prezident Zeman ale v rozhovoru pro televizi Prima prohlásil, že Babiš není správně informován. Čínské investice v Česku dosáhly podle Zemana 50 miliard korun.